Handreiking Betere zorg voor thuiswonende Amsterdamse ouderen

Handreiking Betere zorg voor thuiswonende Amsterdamse ouderen

Datum: 20 februari 2018

Begin deze maand is tijdens de stedelijke conferentie ‘Beter Oud in Amsterdam’ de handreiking voor huisartsenpraktijken ‘Betere zorg voor thuiswonende Amsterdamse ouderen’ gepresenteerd. Deze handreiking bevat praktische tools om eerstelijnsouderenzorg meer structuur en samenhang te geven binnen de eigen praktijk en met de partners in de buurt.

Beter Oud in Amsterdam is op dit moment een project voor de jaren 2017 en 2018. De projectleiding staat onder leiding van drie organisaties: Ben Sajet Centrum, SIGRA en Elaa. ZorgenZ heeft eerder over dit project gepubliceerd: Integrale gestructureerde eerstelijns ouderenzorg van start.

Aanbevelingen
De handreiking helpt huisartsen op weg bij het verder verbeteren van hun ouderenzorg. Hoe pak je dit praktisch aan? Hoe financier je extra taken? De handreiking bevat een negen-stappenplan.
In Amsterdam is in vier proeftuinen al de nodige ervaring opgedaan met integrale ouderenzorg. De partners zijn vier aanbieders van wijkverpleging (Amstelring, Cordaan, Evean en Zonnehuisgroep) en drie aanbieders van huisartsenzorg (Huisartsen Zuid (CHAGZ), GAZO en SAG).
Belangrijke aanbevelingen zijn dan ook: bouw een netwerk op, zorg voor een goed ingericht HIS, zorg voor voldoende afstemming tussen de disciplines en goede digitale ontsluiting van de medische gegevens. En regel praktijkoverstijgende sturing.

Samenwerking uitbreiden
De partners zijn van plan hun samenwerking te bestendigen en uit te breiden naar andere buurten in de stad. Ze zijn onder meer bezig met gezamenlijke opvang na ziekenhuisverblijf van ouderen, betere medicatiebewaking, vroegsignalering, Advance Care Planning en afstemming met het sociale domein. Aansluiting van meerdere aanbieders en partners staat hoog op hun verlanglijstje.

De handreiking Betere zorg voor thuiswonende Amsterdamse ouderen kunt u hier downloaden.

Zie ook het verslag van de conferentie.

(Foto: Shutterstock)

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *