Haagse regio zet in op substitutie

Haagse regio zet in op substitutie

Datum: 7 februari 2017
substitutie_den_haag_zorgenz

De documenten voor de oprichting van de Commissie Substitutie Haaglanden worden ondertekend door (v.l.n.r.) Evelien van der Schoor, huisarts en bestuurder zorggroep ELZHA, Karel Ronday reumatoloog en medisch directeur HagaZiekenhuis, Hedwig Vos, huisarts en voorzitter bestuur Huisartsen Kring Haaglanden en Renée Barge, lid Raad van Bestuur Haaglanden Medisch Centrum. (Foto: Studio Oostrum)

Zorgaanbieders in de regio Den Haag gaan samen bedenken hoe de groeiende zorgvraag verschoven kan worden van het ziekenhuis naar de huisarts of hulpverleners in de wijken. Hiervoor is de Commissie Substitutie Haaglanden (CSH) opgericht, een gezamenlijk initiatief van zorgverzekeraars CZ en Menzis, de ziekenhuizen HMC (Haaglanden Medisch Centrum), HagaZiekenhuis en de huisartsen.

“Wij kunnen dit gezamenlijk realiseren, omdat de kwaliteit van de patiëntenzorg hierbij leidend is en we ervan overtuigd zijn dat dit dé onvoorwaardelijke bindende kracht is”, aldus Hedwig Vos, voorzitter van de vereniging van huisartsen in de Haagse regio (HKH), in een bericht op de website van HMC. De Haagse regio loopt voorop met deze aanpak.

Delen en verbinden van goede voorbeelden
Doelstelling van de Commissie is het ‘Verbeteren door verbinden’. Om de kwaliteit van de zorg te behouden en de zorg betaalbaar te houden, is een verschuiving van de zorg vanuit de ziekenhuizen naar de huisartsen noodzakelijk. Door het delen en verbinden van goede voorbeelden bij de verschillende (veelal kleine) initiatieven, zal het tempo waarin de nieuwe werkvormen in de praktijk van de huisartsen opgepakt worden, aanzienlijk versneld worden.

Er komt een regionaal programma
De Commissie zal een regionale agenda opstellen waar alle bovengenoemde zorgpartners hun commitment aan geven. Zo ontwikkelt zich een regionaal programma voor verschuiven van zorg, maar met behoud van de ‘couleur locale’ van de individuele zorgpartners.

Zie ook twee recente interviews met Hedwig Vos op Zorgenz:
– 22 februari 2016: Huisarts Hedwig Vos gaat de wijk in
– 6 juli 2016: “Geef ons meer onafhankelijke wijkverpleegkundigen”

 

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

1 Comment

  1. Heel mooi natuurlijk dit plan en hartstikke goed en vooruitstrevend. Lof daarvoor. Maar als ik dit tekstje lees en ‘combineer’ met het eerdere artikel (in zorgenz.nl ook deze week) over ‘huisartsen in achterstandswijken’ en hoe het water daar de huisarts aan de lippen staat dan denk ik: ‘dit gaat ergens knellen…!’ Dit gaat ‘knellen in tijd’ of financieel. Ziet daar dan ook iemand (met mogelijk de competentie ‘medisch leiderschap’) op toe…?

    Post a Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *