Haagse hartpatiënten blijven onder behandeling bij huisarts

Haagse hartpatiënten blijven onder behandeling bij huisarts

Datum: 3 december 2018

Huisartsen en cardiologen leren elkaar beter te begrijpen en kunnen straks op afstand met elkaar overleggen via bijvoorbeeld breedbellen.

Dankzij een maandelijks bezoek van een cardioloog van Haaglanden Medisch Centrum (HMC) aan de huisarts, halveert het aantal patiënten met hartproblemen dat door de huisarts wordt doorgestuurd naar het ziekenhuis. Patiënten krijgen hierdoor het vertrouwen dat er goed naar hun probleem is gekeken en worden sneller geholpen. Huisartsen en cardiologen leren elkaars gedachtegang beter begrijpen. Dat meldt het Haaglanden MC.

Patiënten met hartruis, hartkloppingen of pijn op de borst kunnen dikwijls goed worden geholpen door de huisarts. Maar omdat huisartsen minder vaak hartpatiënten zien, verwijzen zij patiënten voor de zekerheid vaak door naar een cardioloog. Huisarts Carolien Emmens van de deelnemende Haagse praktijk Mozaïek: “In deze pilot kunnen we voor de patiënten waar we over twijfelen een echo, fietstest, 24-uurs-ECG en CT-scan aanvragen. Dit is sneller geregeld dan een afspraak bij de cardioloog. Een keer per maand bespreken we met de cardioloog de onderzoeksuitslagen en bepalen we welke patiënt bij ons kan blijven en welke we doorverwijzen. Dankzij deze besprekingen leren wij bovendien de gedachtegang van de cardioloog beter begrijpen.”

Huisartsen delen opgedane kennis direct
Cardioloog Bas van der Hoeven, een van de initiatiefnemers van de pilot: “We merken dat zeker de helft van de patiënten onder behandeling van de huisarts kan blijven. Zo kunnen wij ons concentreren op patiënten die meer specialistische cardiologische zorg nodig hebben. Bijkomend voordeel is dat huisartsen en cardiologen elkaar beter leren begrijpen en het contact laagdrempeliger wordt. Daardoor kunnen we straks overleggen op afstand, bijvoorbeeld met beeldbellen.”
Omdat meerdere huisartsen bij het overleg aanwezig zijn, wordt de opgedane kennis direct met elkaar gedeeld. Dit heeft mogelijk als gevolg dat patiënten in de toekomst na behandeling van de cardioloog (tweede lijn) ook sneller terug kunnen naar de huisarts (eerste lijn). Met bijkomend voordeel dat de algehele zorgkosten afnemen.

Patiënten kunnen onder behandeling blijven bij huisarts
Het enthousiasme onder de cardiologen, huisartsen en betrokken zorgverzekeraars is groot. Zorginkoper bij CZ, Gaby Prins-Siemons: “De voorlopige resultaten van de pilot laten zien dat ruim de helft van de patiënten onder behandeling van de huisarts kan blijven. Dat is voor patiënten erg prettig, aangezien ze eerder bij hun huisarts terechtkunnen dan bij de cardioloog.”
Netteke Ludwig, accountmanager Zorginkoop bij Menzis vult aan: “En daarnaast wordt hun probleem door zowel hun vertrouwde huisarts als de specialist bekeken. Kennis wordt gedeeld en de patiënt heeft het vertrouwen dat er goed naar zijn probleem is gekeken.”

De pilot is vorig jaar gestart met vijf deelnemende huisartspraktijken en loopt nog twee jaar. Inmiddels doen twintig huisartsenpraktijken mee en al meer praktijken hebben zich aangemeld. De pilot is een samenwerking van HMC met Arts en Zorg, Huisartsen Kring Haaglanden, Stichting Haagse Gezondheidscentra, CZ en Menzis.

Lees ook het artikel ‘Brabantse huisartsen koploper bij hartzorg’

(Bron: HMC)

(Foto: Shutterstock)

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *