Groter risico banken in zorgsector
Datum: 13 oktober 2014MEER ZEKERHEDEN – “Banken kijken bedrijfsmatiger naar de zorgsector. Het kredietrisico in de zorg is toegenomen. Tot 2006 hadden ziekenhuizen een vast budget, nu ligt dat veel ingewikkelder. Ziekenhuizen kunnen failliet gaan.” Annerie Vreugdenhil, directeur zakelijk ING Nederland, maakt het niet mooier dan het is tijdens het Executive Seminar, georganiseerd door Zorgvisie en KPMG. Bestuurbaarheid, meerjaren contracten en stabiliteit, dat zijn de eisen.
“Het risico is groter en we willen daarom een hogere vergoeding en meer zekerheden voor dat risico dat we lopen”, stelt ze nuchter vast. De ING is een grote speler in de zorgsector. “Het is zeker niet zo dat wij ons eruit terugtrekken. Maar we stellen bij kredietverlening wel andere eisen. We kijken naar een groot aantal zaken. Hoe zijn de overlevingskansen op de lange termijn, is er overcapaciteit, wat is de strategische positie, hoe ziet het toekomstperspectief er uit? We kijken ook naar de kwaliteit van het leiderschap bij het management en bestuur. Hoe gaan ze om met de veranderingen, zijn ze daadkrachtig genoeg? In het verleden waren de bestuurders erg naar binnen gericht, nu moeten ze in de breedte kijken, maken ze die slag?”
Maatschappelijk rol
Hoe staat het dan met de maatschappelijke rol van de ING? “Dat wordt makkelijk geroepen, maar voor we het weten, zitten we in de catch 22”, pareert Vreugenhil stellig. “Natuurlijk gaan we in overleg met andere financiers, maar elkaar vinden in oplossingen blijkt in de praktijk lastig. We kunnen geen ziekenhuis overeind houden uit maatschappelijke verantwoordelijkheid. Gaat een ziekenhuis richting faillissement, dan moeten we aan onze eigen belangen denken en het verlies zoveel mogelijk beperken. Als bank trekken we aan het kortste strootje en daarom zullen we altijd proberen te saneren. Op zo’n moment moet iedereen een stuk verlies nemen, niet alleen de bank.”
Essentiële voorwaarden
Hoe kan het anders? Vreugenhil heeft een lijstje van drie essentiële voorwaarden. “Goede bestuurbaarheid. Meerjaren contracten vanuit de zorgverzekeraars. En stabiliteit, niet steeds de regelgeving aanpassen. Dan wordt het een sector waarin weer geïnvesteerd wordt.”
Gerda van Beek
(Foto: ING)