Grote verschillen tussen dementienetwerken in zorggebruik en zorgkosten

Grote verschillen tussen dementienetwerken in zorggebruik en zorgkosten

Datum: 11 april 2019

Dementienetwerken organiseren elk op hun eigen manier in hun eigen regio de zorg voor mensen met dementie. In dementienetwerken waar meer casemanagement dementie is voor patiënten, wonen er meer mensen thuis en is bij escalatiezorg de duur van het eerstelijnsverblijf korter. De verschillen in zorgkosten lopen op tot 8.500 euro per patiënt per jaar. Dit blijkt uit het dementieonderzoek van Vektis.

Opvallende verschillen zijn er in het gebruik van eerstelijnsverblijf (1-8%), wijkverpleging (51-76%) en het aantal mensen met een ziekenhuisopname (21-32%).  In de netwerken waar mensen met dementie wijkverpleging krijgen, verblijven ze korter in het ziekenhuis bij een opname.

Dit zijn enkele resultaten van een dementieonderzoek, dat Vektis op verzoek van Zorgverzekeraars Nederland (ZN) heeft uitgevoerd onder thuiswonende mensen met dementie.

Inkoop dementiezorg 
Met het onderzoek heeft ZN inzicht hoe dementienetwerken zijn georganiseerd. Met de resultaten  kunnen zorgverzekeraars de inkoop van dementiezorg verbeteren. Dementie heeft een grote impact op het leven van de persoon met dementie en op dat van zijn naasten. Goede dementiezorg leidt tot behoud of verbetering van de kwaliteit van leven. Het houdt ook in dat een mantelzorger zich gesteund voelt en overbelasting wordt voorkomen.

Explosieve stijging
Ieder uur (!) komen er in Nederland vijf mensen met dementie bij. Het aantal mensen met dementie zal door de vergrijzing explosief stijgen naar meer dan een half miljoen in 2040. Volgens artsen en onderzoekers is het de volksziekte met de hoogste ziektelast voor de patiënt. Het betekent daarnaast ook een zware last voor mantelzorgers.

Hoogste zorgkosten
Dementie is ook de volksziekte met de hoogste zorgkosten. In 2017 maakten de mensen met dementie in totaal € 9,3 miljard aan zorgkosten in de Zvw en de Wlz. Dat is gemiddeld € 36.400 per persoon.

Meer lezen
Zie de publiekssamenvatting van het onderzoek
Zie  het rapport: Zorggebruik van mensen met dementie in beeld.

 

(Foto: Shutterstock)

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *