Grip op verzuim: schakel de arbodienst in voor ondersteuning

Grip op verzuim: schakel de arbodienst in voor ondersteuning

Datum: 25 november 2022

Ziekteverzuim is iets waar iedere werkgever wel eens mee te maken krijgt. Deze term uit het arbeidsrecht houdt in dat een werknemer niet komt opdagen, omdat hij of zij ziek is. Kortdurend verzuim wordt vaak veroorzaakt door griep of migraine. De werknemer is hierbij voor een aantal dagen thuis. Langdurig verzuim kan echter weken tot zelfs maanden duren en kan ernstige oorzaken hebben, van heftige blessures, tot aanhoudende gezondheidsklachten en psychische problemen. Verzuim is een vervelende situatie, voor zowel de werkgever als de werknemer. Krijg als werkgever ook grip op verzuim en schakel de arbodienst in ter ondersteuning.

Kerntaken van de arbodienst

Het doel van de arbodienst in Nederland, is het ondersteunen van werkgevers en werknemers tijdens verzuim. Hierbij wordt er gefocust op het oplossen van de aard van het probleem; de reden waarom de werknemer in de eerste plaats met verzuim is gegaan. Een aantal deskundige analyseren de huidige situatie en stellen een plan op om deze te verbeteren. Zo gaat de werknemer eerst een gesprek aan met de bedrijfsarts, die vaststelt welke beperkingen hij of zij heeft. Daarnaast wordt er ook gekeken naar de werkzaamheden die de werknemer nog wél kan uitvoeren.

Ondertussen gaan een arbeidshygiënist, arbeids- en organisatiedeskundige en een veiligheidsdeskundige aan de slag binnen het bedrijf om de mate van veiligheid en hygiëne te beoordelen op de werkvloer. Gezonde werknemers die goed in hun vel zitten, zijn van uiterst belang voor een bedrijf. Het ontgaat veel werkgevers echter dat hygiënische en veilige werkomstandigheden hier een grote invloed op hebben. Hierover kan de arbodienst advies uitbrengen om te zorgen voor een fijne werkvloer. 

Advies

De arbodienst begeleidt dus zowel werknemers als werkgevers door het proces van verzuim heen. Om verzuim in de toekomst zoveel mogelijk te voorkomen, kunnen de deskundigen advies uitbrengen en cursussen geven over de beperking van risico’s op de werkvloer. Een RI&E, Risico-Inventarisatie en Evaluatie, is hier een voorbeeld van. Dit is een middel dat alle mogelijke en bestaande arbeidsrisico’s binnen het bedrijf in kaart brengt.

Naar aanleiding van deze vastgelegde risico’s, kan er een Plan van Aanpak gemaakt worden om alle huidige risico’s te beperken en toekomstige risico’s te voorkomen. Een RI&E is belangrijk, omdat ongevallen en eventuele gezondheidsklachten voorkomen kunnen worden. Op de lange termijn zal dit ook invloed hebben op het aantal verzuimgevallen. 

Gezonde medewerkers en het succes van een onderneming

De fysieke en mentale gezondheid van medewerkers, speelt een grote rol in het succes van een bedrijf en het aantal verzuimgevallen. Als werkgever is het jouw taak om ervoor te zorgen dat werknemers binnen een hygiënische en veilige omgeving aan het werk kunnen om de beste resultaten te leveren. Wellicht heeft jouw bedrijf wat ondersteuning nodig in het verbeteren van de werkomstandigheden. Het inschakelen van de arbodienst kan een goede eerste stap zijn in dit proces en kan vastleggen welke aanpak er vereist is. 

Gerelateerde berichten

Author: Scott

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *