‘Goed leven’: doelmatig voorschrijven medicatie

‘Goed leven’: doelmatig voorschrijven medicatie

Datum: 7 oktober 2014

flyer_medicijngebruik_goed_levenFARMACEUTISCHE SUBSTITUTIE – Net als bij Blauwe Zorg in Maastricht/Heuvelland en bij Anders Beter in de Westelijke Mijnstreek, heeft de proeftuin GoedLeven in Zeeuws-Vlaanderen een project voor het doelmatig voorschrijven van geneesmiddelen in de eerste en tweede lijn. De betrokken partijen geven hiermee invulling aan maatschappelijk verantwoord ondernemerschap, luidt de toelichting.

De Medische Staf Huisartsen, de Stichting ZorgSaam, de Coöperatie Zeeuws-Vlaamse Apotheken, de patiëntenorganisatie Klaverblad Zeeland, de zorggroepen en verzekeraar CZ hebben recent in dit project afspraken gemaakt over farmaceutische substitutie van cholesterolverlagers en bloeddrukverlagers die extramuraal worden afgeleverd.

Bij het creëren van draagvlak bij huisarts, specialist en apotheker is volgens huisarts en lid van de projectgroep Yuri Samander een verrassend hoge respons gekomen van de huisartsen. Op de website van ROS Robuust zegt hij: “In september heb ik tijdens de FTO-overleggen tekst en uitleg over de uitvoer van het project gegeven. Zo’n 80 procent is akkoord met het delen van spiegelinformatie en zal deelnemen in het project waarin we bepalen of het zinnig en medisch verantwoord patiënten om te zetten op een nieuw en goedkoper formularium en vooral hoe dit alles snel en efficiënt in de dagelijkse praktijk kan gebeuren.”

Koen Kasper die namens de apothekers in het project meewerkt, geeft aan dat ongeveer 80 tot 90 procent van de betreffende patiënten in de eerste lijn wordt behandeld, de andere 10 tot 20 procent is onder behandeling bij de specialist. “De besparingen zullen, na aftrek van eventuele kosten om het project mogelijk te maken, leiden tot ‘shared savings’ die op een nog nader af te spreken wijze worden bepaald en verdeeld. Het realiseren van deze ‘shared savings’ biedt de gelegenheid om budget te creëren om in nieuwe initiatieven van ‘GoedLeven’ te investeren.”

Het programma van de proeftuin GoedLeven is gebaseerd op een regiovisie en is gericht op het veiligstellen van kwalitatief goede, bereikbare, toegankelijke, betaalbare en veilige zorg. Het is een van de negen proeftuinen populatiemanagement van VWS.

(Beeld: De patiëntenfolder die speciaal voor dit project in samenwerking met Het Klaverblad is gemaakt.)

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *