Gezonde levensstijl en lagere zorgkosten

Gezonde levensstijl en lagere zorgkosten

Datum: 26 augustus 2020

zorgkostenDoor de jaren heen is de zorgverzekering steeds duurder geworden. Afhankelijk van het type verzekering en de verzekeraar, zorgt een ‘normale’ zorgverzekering maandelijks al snel voor een kostenpost van rond de 100 euro. Hierdoor zijn maatschappelijke discussie ontstaan of mensen met een gezonde levensstijl minder zouden moeten betalen dan mensen met een ongezonde levensstijl?

 

Hoe gezonder je leeft, hoe kleiner de kans dat je iets komt te mankeren en (dus ook) hoe lager je zorgkosten. Althans, je hebt uiteraard niet alles in eigen controle. In dit artikel geven we samen met Independer Zorgverzekering enkele tips voor een gezonde levensstijl en de rol van de zorgverzekering.

 

Stop met roken

Rook je en wil je werken aan een gezonde levensstijl? Dan is stoppen met roken de enige optie. Zorgverzekeraars bieden zogenoemde ‘stoppen met roken trajecten’ aan. Voorheen werd hiervoor eigen risico in rekening gebracht. Sinds 1 januari 2020 is het eigen risico echter niet meer van toepassing.

 

Vanuit je zorgverzekering krijg je dus gewoon een volledige vergoeding als je wilt stoppen met roken. Wel zijn er voorwaarden, check dus altijd je zorgverzekering. Ook zijn er kosten die voor eigen rekening (kunnen) komen, zoals een e-sigaret, acupunctuur of zelfhulpboeken. Echter: er zijn ook verzekeraars aanvullende pakketten bieden voor meer soorten behandelingen.

 

Drink met mate

Wil je minderen met drinken, maar lukt dat niet, dan is het advies altijd om hulp te zoeken. De huisarts is doorgaans het eerste adres voor hulp. In sommige gevallen kan de huisarts je misschien helpen. Is dit het geval? Dan betaal je geen eigen risico. Maar de dokter kan je ook doorverwijzen naar een gespecialiseerde zorgverlener. In dit geval is het raadzaam na te gaan om je zorgverzekeraar een samenwerking heeft met de betreffende zorgverlener. Check je dit niet en blijkt er geen sprake van samenwerking? Dan kan het gebeuren dat je zelf voor (een deel van) de kosten moet opdraaien. Daarom is het verstandig om hier rekening mee te houden met het afsluiten van je zorgverzekering.

 

Werken aan een gezonde levensstijl

De kans is aanwezig dat je vanuit je basisverzekering in aanmerking komt voor leefstijlprogramma’s. Deze programma’ worden in sommige situatie (bijvoorbeeld bij overgewicht) vergoed. Dit geldt niet alleen voor afvallen, maar bijvoorbeeld ook bij beter omgaan met voeding. Ook voor hulp en advies bij beweging kunnen leefstijlprogramma’s uitkomst bieden. Als je gezonder wilt leven en je aan de voorwaarden van je verzekeraar voldoet, zou het zonde zijn om er geen gebruik van te maken. Je hebt er immers recht op.

Gerelateerde berichten

Author: Redactie

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *