Gezocht: zwangeren voor Mamakits Online

Gezocht: zwangeren voor Mamakits Online

Datum: 5 mei 2015

zwangerschap_zorgenzMamakits Online is een online onderzoek naar begeleide zelfhulp. Oftewel een onderzoek naar een zelfhulpcursus voor zwangere vrouwen met stress, depressieve en/of angstklachten via het internet. Er zijn inmiddels honderd aanmeldingen, maar wetenschappers zijn op zoek naar meer zwangere vrouwen die aan dit onderzoek willen deelnemen. Vrouwen die nog geen 30 weken zwanger zijn, kunnen gratis meedoen.

Een stralende zwangerschap? Dat geldt beslist niet voor iedereen die in verwachting is. Acht tot elf procent van de zwangere vrouwen lijdt aan een milde depressie, daarnaast kampt drie tot vijf procent met een ernstige depressie. Terwijl het verwachtingspatroon is dat een zwangere vrouw straalt van blijdschap. Waar de angst en somberheid tijdens de zwangerschap vandaan komt, is nog altijd onduidelijk. Wel blijkt uit onderzoeken dat er een aantal factoren is dat het risico vergroot. Waaronder: jonge leeftijd (tot 25 jaar), alleenstaand, eerdere depressies, weinig eigenwaarde, ongewenste zwangerschap of eerdere zwangerschapscomplicaties.

Kan een online cursus verlichting bieden?
Belangrijker nog dan de vraag waardoor het komt, is de vraag Hoe kom je ervan af? Daarnaar doen Prezens, de preventie-afdeling van GGZ in Geest en de afdelingen Verloskunde en Ziekenhuispsychiatrie van het VUmc wetenschappelijk onderzoek. Met de studie Mamakits Online proberen ze te achterhalen of een online zelfhulpcursus angstige en sombere zwangeren verlichting kan bieden. De cursus telt vijf lessen. Aan elke les is huiswerk gekoppeld waarin zwangeren met een aantal vragen aan de slag gaan. Dat huiswerk sturen ze op naar hun coach en die coach geeft feedback. Verloskundigen en huisartsen kunnen vrouwen naar de website van Mamakits voor meer informatie verwijzen. Daar is ook de folder over Mamakits Online te downloaden.

(Foto: 2nixStudio)

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *