Geen boerka’s toegestaan in de zorg per augustus

Geen boerka’s toegestaan in de zorg per augustus

Datum: 25 juli 2019

Per 1 augustus a.s. gaat de wet ‘Gedeeltelijk verbod gezichtsbedekkende kleding’ in. Zeg maar: het ‘boerkaverbod’ of ‘nikabverbod’. Het geldt overigens ook voor integraalhelmen of bivakmutsen. In ieder geval mag vanaf dat moment geen gezichtsbedekkende kleding meer worden gedragen in het openbaar vervoer, in het onderwijs, in overheidsgebouwen, en in de zorg.

Hoewel ons land in principe iedereen het recht heeft om zich naar eigen inzicht te kleden, wordt die vrijheid nu op bepaalde locaties begrensd. Namelijk: waar het noodzakelijk is dat je elkaar kunt herkennen en aankijken. Dat is dus ook in de zorg, zoals bij apotheken, huisartsenpraktijken, fysiotherapeuten, tandartsen en ziekenhuizen. Het verbod geldt ook voor ruimtes waar kinderen inentingen krijgen tegen infectieziekten uit het Rijksvaccinatieprogramma, zoals bijvoorbeeld sporthallen.

Identificatieplicht
In de zorg geldt al lang een identificatieplicht. Gezichtsherkenning is daarbij een voorwaarde. ‘Daarnaast moet een zorgverlener ook het gezicht kunnen zien, om de gezondheid van de patiënt te kunnen beoordelen. Dit lukt niet als iemand gezichtsbedekkende kleding draagt’, zo vermeldt de Rijksoverheid bij het verbod op alle kleding die het gezicht onherkenbaar maakt. ‘Tijdens het bezoek aan een zorgverlener (bijvoorbeeld artsen) is het ook belangrijk dat bezoekers elkaar kunnen herkennen en aankijken. Dit is belangrijk voor de veiligheid en onderlinge communicatie. Ook bevordert het de communicatie met de arts of de assistente.’

Residentiële ruimtes zijn uitgezonderd
Het verbod geldt ook op het terrein dat bij een overheidsgebouw, onderwijsinstelling of zorginstelling hoort. Bijvoorbeeld het schoolplein. Gezichtsbedekkende kleding is wel toegestaan in kamers en vertrekken waar patiënten en cliënten langdurig verblijven: de zogeheten residentiële ruimtes. Bijvoorbeeld in een seniorencomplex. De overheid ziet deze ruimtes namelijk als privéruimtes van cliënten en patiënten. In de gemeenschappelijke ruimtes die deze patiënten gebruiken, bepaalt de zorginstelling of gezichtsbedekkende kleding al of niet verboden is. Bijvoorbeeld in de gezamenlijke huiskamers of keukens.

Infographic en meer informatie
De Rijksoverheid heeft infographic opgesteld die zorgverleners kunnen gebruiken om medewerkers en patiënten te informeren over de nieuwe wet. Daarnaast geeft de overheid op haar site meer informatie over het verbod, inclusief vragen en antwoorden over het verbod op gezichtsbedekkende kleding in het openbaar vervoer, de zorg, de overheid en het onderwijs.

 

 

 

(Foto: Pixabay)

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *