“Geen aanpassing Euthanasiewet”

“Geen aanpassing Euthanasiewet”

Datum: 9 november 2014

levenseinde_euthanasie_zorgenzHet is niet nodig om de Euthanasiewet aan te passen en de voorwaarden waaronder euthanasie mag worden uitgevoerd, strenger te maken. Ondraaglijk lijden kan meer bevatten dan lijden aan een ziekte. Dat zei Suzanne van de Vathorst, bijzonder hoogleraar ‘Kwaliteit van de laatste levensfase en van sterven’ in het AMC in Amsterdam en columnist van Zorgenz.nl, in het discussieprogramma Buitenhof.

Zij reageerde daarmee op de visie van ethicus Theo Boer die vindt dat de euthanasiewet achteraf gezien te liberaal is gemaakt. Volgens hem vragen mensen inmiddels om euthanasie in allerhande situaties, bijvoorbeeld omdat ze naar een verpleeghuis moeten. Hij is van mening dat je dan niet aan een arts moet vragen of die je leven wilt beëindigen.

Last van geweten
Suzanne van de Vathorst toonde begrip voor de moeilijke dilemma’s waar leden van een Regionale Toetsingscommissie soms mee te maken hebben. Ze was zelf ook lid van zo’n commissie. “Het is mij ook overkomen dat ik ergens wakker van lag.” Ze is het niet eens met de bezwaren van Theo Boer die zegt dat de grenzen te veel worden opgerekt. Hij kreeg last van zijn geweten en stapte uit de Regionale Toetsingscommissie. Hij is de afgelopen week in diverse media geïnterviewd en noemde een aantal voorbeelden waarvan hij vindt dat euthanasie niet mogelijk moet zijn.

Wat is ondraaglijk lijden?
Lijdt iemand ondraaglijk omdat hij naar een verpleeghuis moet? Boer vraagt zich af wat we moeten met mensen die om die reden euthanasie willen. In NRC Handelsblad zegt hij daarover: “Ze willen hun aftakeling beheersen en hun dood plannen. Er grip op houden. Alsof dat mogelijk is. Ouderdom komt nu eenmaal met gebreken.”
Van de Vathorst kijkt daar anders tegenaan. Zij zegt in Buitenhof: “Is het verdedigbaar dat iemand niet afhankelijk wil zijn en om die reden euthanasie wil? Want zo heb ik dat gelezen: als een uiting van afhankelijkheid die mensen ervaren en die ze niet willen. Dit hoort volgens mij in het breder kader van dingen niet meer kunnen die je eerst nog wel kon. Sommigen hebben daar moeite mee.”

Partner euthanasie
Beiden verschillen ook van mening over de duo-euthanasie, een ander voorbeeld dat Boer aandraagt. Een oudere kankerpatiënte had samen met haar man euthanasie aangevraagd en gekregen. Hij was al langere tijd afhankelijk van haar en wilde niet alleen verder. Boer vindt dat voor de partner euthanasie niet is bedoeld. Van de Vathorst noemde het van ondergeschikt belang dat het hier om mantelzorg gaat. “Waar het om gaat is dat wat je leven zin geeft, namelijk samenleven met de man van wie je al heel lang veel houdt, wegvalt. Dan kan het zijn dat het leven niet meer vol te houden is.”

Palliatieve zorg
Ondraaglijk lijden kan meer bevatten dan alleen een medische grondslag. “Het is meer dan lijden aan een ziekte. Ondraaglijk lijden kan veel meer worden opgerekt”, aldus Van de Vathorst. Ze benadrukte blij te zijn met de ontwikkeling die palliatieve zorg heeft doorgemaakt. Ze wees erop dat ook intensieve begeleiding door een huisarts gewenst is bij ‘versterven’, een alternatief dat Boer noemt. De KNMG heeft doorvoor onlangs een handreiking gemaakt.

Deze week debatteert de Tweede Kamer over de ruimte die de Euthanasiewet biedt of zou moeten bieden voor levensbeëindiging.

(Foto: Valentina Photo’s/Shutterstock)

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *