Het geboortecentrum bevalt prima

Het geboortecentrum bevalt prima

Datum: 19 april 2016

geboortecentrum_zorgenzGeboortecentra in Nederland zijn een prima plek om te bevallen. De uitkomsten van de bevalling voor moeder en kind, de waardering van vrouwen met een geplande geboorte in een geboortecentrum alsmede de kosten zijn vergelijkbaar met een geplande poliklinische bevalling. Hoewel de geboortecentra in Nederland onderling zeer verschillend zijn in organisatie en inrichting, verschilt de kwaliteit van zorg nauwelijks.

Dat blijkt uit het Geboortecentrum Onderzoek dat in opdracht van ZonMw is uitgevoerd. Zwangeren met een laag risico op complicaties tijdens de bevalling kunnen kiezen of ze onder begeleiding van een verloskundige thuis of poliklinisch in het ziekenhuis willen bevallen. Op veel plekken is het nu ook mogelijk om te kiezen voor een bevalling in het geboortecentrum, een eerstelijnsvoorziening. Vrouwen bevallen er net als thuis in de poliklinische verloskamers onder begeleiding van hun eigen verloskundige, met assistentie van een kraamverzorgende. Ze zijn er als de bevalling zich aankondigt eerder welkom dan in de polikliniek. Eind 2013 waren er in Nederland 23 geboortecentra. Zij hebben allemaal deelgenomen aan een wetenschappelijke evaluatie van de zorg in geboortecentra in Nederland, uitgevoerd door Erasmus MC, Jan van Es Instituut, LUMC, NIVEL, UMC Utrecht, Universiteit van Tilburg en TNO.

In geboortecentrum of poliklinisch bevallen maakt niet uit voor de zorg
Of vrouwen in een geboortecentrum of poliklinisch planden te bevallen, maakte geen verschil voor de uitkomsten voor moeder en kind. In beide gevallen pakte de zorg even goed uit. Ook de gemiddelde kosten van een geplande bevalling in een geboortecentrum zijn vergelijkbaar met de kosten van een geplande poliklinische bevalling. Evenals de waardering van de zorg. Een geplande thuisbevalling is goedkoper en scoort ook goed op zwangerschapsuitkomsten en gewaardeerde zorg.

Nieuwe plaats van bevallen geïntroduceerd
“Met dit onderzoek hebben we laten zien dat in Nederland een verantwoorde nieuwe plaats van bevallen is geïntroduceerd.” Dat zegt projectleider en hoogleraar gynaecologie Eric Steegers van Erasmus MC in een artikel dat ZonMw heeft gepubliceerd op haar website. Hij verklaart blij te zijn met de uitkomsten van de evaluatie. Die laten zien dat de kwaliteit van de zorg bij geplande bevallingen in geboortecentra niet wezenlijk verschilt van de poliklinische zorg. De gezondheidsuitkomsten zijn vrijwel hetzelfde en de vrouwen waarderen de zorg even positief. Ook de kosten komen overeen. Steegers vindt de minimale verschillen in kwaliteit, waardering van zorg en kosten geruststellend.
Op basis van deze uitkomsten adviseren de onderzoekers vrouwen te overleggen met de verloskundige welke plaats van bevallen mogelijk is en daar een keuze uit te maken.

Organisatie en inrichting van geboortecentra
De onderzoekers hebben voor het onderzoek de geboortecentra op twee manieren ingedeeld. Eén indeling is gebaseerd op de locatie van het geboortecentrum ten opzichte van de klinische verloskamers van het ziekenhuis: vrijstaand, aanpalend maar apart van de klinische verloskamers en intern als onderdeel van de klinische verloskamers. De tweede indeling is gebaseerd op hoe de organisatie van de zorg is ingericht, bijvoorbeeld samenwerking van de zorgverleners, samenstelling van het bestuur en gedeelde visie op de zorg.
Een blauwdruk voor de organisatie en inrichting van een geboortecentrum is niet te geven. De geboortecentra in Nederland zijn onderling zeer verschillend. Er zijn geen specifieke kenmerken gevonden die maken dat de organisatie of inrichting van een bepaald geboortecentrum beter is dan van een ander. Zorgverleners die een geboortecentrum willen starten, kunnen zich het beste aansluiten bij de wensen en behoeften in die specifieke regio.

Beter profileren zodat vrouwen weten dat ze kunnen kiezen
De bestaande geboortecentra krijgen van de onderzoekers het advies om zich beter te profileren, omdat vrouwen nog te vaak niet weten wat ze precies van de zorg daar kunnen verwachten. Hoe beter ze geïnformeerd zijn, des te meer zijn ze in staat om weloverwogen te kiezen. Die unieke keuzevrijheid die Nederland typeert, komt dan des te beter uit de verf.

Lees hier het volledige artikel van ZonMw over het onderzoek naar geboortecentra.

(Foto: Elena Yakusheva/Shutterstock)

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *