Fysiotherapeuten komen in actie

Fysiotherapeuten komen in actie

Datum: 11 oktober 2018

Ruim 300 fysiotherapeuten uit heel Nederland kwamen gisteren in actie tegen de, zo ze dat zeggen, ‘wurgend lage tarieven’ die ze krijgen uitbetaald via de verzekeraars. VGZ spant volgens hen de kroon. Vandaar dat de verzekeraar gisterochtend op haar kantoor in Arnhem de ‘Strakke Strop Award’ kreeg uitgereikt van de actievoerders.

“Wij zijn de strakke strop beu’’, benadrukte actieleider Brenda van Gent van de Actiegroep Fysiotherapie. “We kunnen niet fatsoenlijk onderhandelen met zorgverzekeraars en zijn verplicht onze patiënten te overladen met tevredenheidsonderzoeken. We willen af van de strop die maakt dat we ongeveer dertig procent van de kostprijs van ons werk uitbetaald krijgen.”
Fysiotherapeuten hebben genoeg van het ‘tekenen-bij-het-kruisje’ in de contracten met zorgverzekeraars.

Tarieven niet aangepast
De actievoerders geven aan dat bezuinigingen op de zorg ertoe hebben geleid dat hun tarieven al dertien jaar niet zijn aangepast aan de geldontwaarding. “Tegelijkertijd zijn de kosten voor het leveren van goede zorg en een gezonde praktijkvoering wel enorm gestegen.’’

Eisen
De Actiegroep Fysiotherapie legde de volgende eisen neer:

  • Minder regeldruk – administratie daar waar deze thuishoort. Laat verzekeraars de PREM zelf uitvoeren en leg dit niet ten laste van de fysiotherapeut.
  • De verzekeraar moet uit de behandelkamer – maak de Behandel Index transparant en gebruik deze niet als eenzijdig afrekeninstrument, maar als instrument om over te praten en de kwaliteit van de zorg te verhogen. Zoals deze eerst bedoeld was.
  • Eerlijke, kostendekkende beloning – met de vrijheid om binnen de contracten een hoger tarief te vragen als dat nodig is, die op zijn minst kostendekkend is.

Reactie VGZ en ZN
VGZ nam de Strakke Strop Award in ontvangst en gaf aan graag met fysiotherapeuten in gesprek te gaan. Jaap de Bruijn, stakeholdermanager bij Coöperatie VGZ, belooft op korte termijn een serieus gesprek. “Ik heb net contact gehad met Zorgverzekeraar Nederland. Zij willen op korte termijn met jullie gaan praten over jullie problemen”, aldus De Bruijn.

Standpunt KNGF
Beroepsvereniging KNGF staat achter de actie. De knelpunten die de actiegroep naar voren brengt, draagt de KNGF al jarenlang uit in de publiciteit en aan de verschillende overlegtafels waaraan ook zorgverzekeraars, andere zorgorganisaties, het ministerie en de patiëntenfederatie deelnemen. De beroepsvereniging distantieert zich wel van grievende berichten over personen en organisaties. Die vindt ze niet gepast. Zie het KNGF-standpunt.

(Foto: Mcklin Fotografie)

 

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *