Fraude bij wijkverpleging verziekt de markt

Fraude bij wijkverpleging verziekt de markt

Datum: 25 augustus 2017

Zorgverzekeraars maken zich zorgen over fraude in de wijkverpleging, vooral bij nieuwe organisaties die op de markt komen. Maar de organisaties die wijkverpleging bieden, zeggen juist dat zorgverzekeraars niet of heel laat betalen voor de zorg die ze wel degelijk verlenen.

Nieuwsuur heeft recent aandacht besteed aan deze problematiek.
De vraag naar wijkverpleegkundige zorg aan huis is enorm. In sommige regio’s zijn er zelfs wachtlijsten. Er is een tekort aan verpleegkundigen. De grote aanbieders van wijkverpleging hebben vaak te maken met een beperkt budget, waardoor ze soms moeilijk nieuwe patiënten kunnen aannemen. Nieuwe, kleine organisaties springen daarom in dat gat. Ook komen er steeds meer organisaties die zich specialiseren in een bepaald soort thuiszorg, zoals zorg voor mensen die terminaal zijn. Deze organisaties hebben vaak geen contract met zorgverzekeraars, maar de verzekeraars moeten deze zorg wel vergoeden.

Aangifte
De zorgverzekeraars volgen die ontwikkelingen met argusogen en kijken extra kritisch naar dit soort organisaties. Zilveren Kruis deed twaalf keer aangifte van fraude. Op dit moment heeft de zorgverzekeraar 86 dossiers in behandeling op de fraude-afdeling, en bij tientallen andere dossiers zijn er twijfels over de rechtmatigheid. Zilveren Kruis heeft op dit moment onderzoek lopen naar declaraties ter waarde van zo’n 25-30 miljoen euro. Tot nu toe is 1,2 miljoen euro aan fraude daadwerkelijk aangetoond. In totaal geeft Zilveren Kruis tussen de 900 en 950 miljoen uit aan wijkverpleging.

Extra controles gekmakend
Wijkverpleegkundigen die zonder contract werken, daarentegen, zeggen gek te worden van de extra controles. Zij vinden dat zorgverzekeraars daarin doorschieten. “Soms duurt het maanden voordat er wordt uitbetaald.”
Brancheorganisatie BTN herkent dit verweer en noemt de fraude “een relatief klein probleem. Het gaat om nog geen 2 miljoen euro op een totale omzet van 3,1 miljard.”

(foto Shutterstock)

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *