Fotostrips vergemakkelijken gesprek met huisarts

Fotostrips vergemakkelijken gesprek met huisarts

Datum: 18 juli 2018

Een op de drie Nederlanders, waaronder veel ouderen, maar ook mensen met een lichte verstandelijke beperking, ervaart problemen tijdens de communicatie met de huisarts. Men is bang dingen te vergeten of begrijpt de informatie niet. Om hen beter op het gesprek voor te bereiden, bedacht Ruth Koops van ’t Jagt een serie fotostrips. Zij is hierop onlangs gepromoveerd aan de Rijksuniversiteit Groningen.

De fotostrips bevatten, in tegenstelling tot veel folders in de wachtkamer van de dokter, weinig tekst. Door middel van zes foto’s waarop mensen met tekstballonnetjes te zien zijn, worden zeven onderwerpen behandeld die mensen kunnen helpen ter voorbereiding van het gesprek. Het gaat om iemand meenemen naar de dokter, een vragenlijstje maken, vragen om begrijpelijke taalgebruik, hulpmiddelen bij medicijngebruik, concrete voorbeelden bij advies, vragen over medicijngebruik en volledige aandacht.

PhD-student Begrijpelijke taal in gezondheidsdocumenten Ruth Koops ’t Jagt ontwikkelde de strips met ouderen zelf, waarbij rollenspelen met een gepensioneerd arts een waardevol instrument bleken.

Website niet beste oplossing
De promovendus ontdekte dat de folder in veel wachtkamers aan het verdwijnen is ten gunste van informatie op een website. Een zorgelijke ontwikkeling, vindt Koops ’t Jagt: “Ik vind een website niet direct de beste oplossing. De mensen waar het om gaat en die je wilt bereiken, hebben vaak ook beperkte digitale vaardigheden. Een kwetsbare groep wordt dan extra benadeeld.”

Liever dan traditionele brochure
De fotostrips zijn getest in wachtkamers van huisartsenpraktijken. Hieruit bleek dat deze fotofolders vaker werden opgemerkt dan gewone folders. Ook gaven ouderen aan dat ze de voorkeur gaven aan de fotostrip met informatie boven een traditionele brochure.   |

Bekijk een filmpje waarin Ruth Koops ’t Jagt uitlegt hoe ze tot de fotostrips is gekomen. Een brochure met de zeven fotostrips is te vinden op de website van de RuG.

 

(Illustratie uit fotostrip)

 

 

 

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *