Fonds NutsOhra zorgt voor kansen

Fonds NutsOhra zorgt voor kansen

Datum: 28 juli 2014

vliegers_symposium_fonds_nutsohra_zorgenzFonds NutsOhra, het vermogensfonds dat jaarlijks projecten en activiteiten in de gezondheidszorg subsidieert, gaat een nieuwe koers varen. Vooral voor de eerste lijn biedt dat kansen. Directeur Ann Kusters: “We hebben gekozen voor vier kwetsbare doelgroepen met bijbehorende programma’s. Daarmee willen we de komende jaren het verschil gaan maken.” Dat is ook het verhaal achter het symposium in het najaar.

Wat gaat er veranderen bij Fonds NutsOhra?
“Jaarlijks verstrekken wij zo’n tien miljoen euro subsidie aan een keur van projecten of activiteiten in de gezondheidszorg. Daarmee behoren we tot een van de grotere fondsen in ons land. Deze projecten variëren tot op heden erg in aard en omvang. Het gaat bijvoorbeeld om financiering van een inloophuis voor jonge vrouwen met anorexia, de inrichting van een tuin bij een verpleeghuis, maar ook om wetenschappelijk onderzoek naar het effect van een nieuw bewegingsprogramma specifiek voor demente ouderen en soms zelfs om proefdierprojecten. Enorm breed dus en daarin hebben we verandering gebracht. Door een duidelijke keuze te maken, denken we dat we meer waarde kunnen toevoegen.”

Jullie willen bijdragen aan verbetering van de zorg en de kwaliteit van leven van mensen met een ziekte, beperking of gezondheidsrisico. Dat blijft wel zo?
“Ja, wij willen de kansen vergroten van mensen met een beperking of chronische ziekte om volwaardig aan de maatschappij mee te kunnen doen. Onze bijdrage is gericht op het bevorderen van gezondheid en kwaliteit van leven, zodat kansen voor ontplooiing toenemen. Wij vinden dat een kwetsbare gezondheid een waardevol en zinvol leven niet in de weg mag staan. We hebben vier doelgroepen gekozen: jongeren met een chronische ziekte, alleenstaande ouderen met beperkingen, kansarme gezinnen en mensen die langdurig lichamelijke of psychische hulp nodig hebben. Bij elke doelgroep hoort een programma. Dat zijn respectievelijk Zorg én perspectief, Meer veerkracht, langer thuis, Gezonde toekomst dichterbij en Klein geluk.”

Hoe ziet deze programmatische aanpak er verder uit?
“Voor elk programma hebben we een kwartiermaker aangesteld die samen met de programmasecretaris op pad gaat om met input van het veld het programma verder uit te werken. Voor elk programma spreken we in deze fase zo’n vijftig mensen, onder wie de mensen uit de doelgroep zelf, of hun vertegenwoordigers. Drie van de vier programma’s krijgen een programmacommissie die ons gaat adviseren over de criteria en straks over het al dan niet toekennen van projecten. Het programma Klein geluk wijkt hier vanaf, omdat de kennis voor dit type projecten voldoende in huis aanwezig is en het daarbij om bedragen tot € 20.000,- gaat. De uitgewerkte programmateksten met daarin de resultaten waar we naar toe willen werken en de criteria voor de selectie van projecten zijn waarschijnlijk eind dit jaar klaar.

Wat doen deze kwartiermakers?
“De kwartiermakers zijn in deze periode erg druk met het leggen van contacten met het veld en met patiënten of cliënten. We vinden deze gesprekken heel belangrijk. We willen hen graag bij onze nieuwe koers en aanpak betrekken. Van patiënten willen we horen waar ze behoefte aan hebben, wat nodig is. Zorg- en hulpverleners kunnen vertellen wat er al is en wat wel of niet kan. Wéten jullie dat dan niet al, vragen mensen wel eens. Nee, het is juist een groot risico dat je dénkt te weten wat nodig is en het niet toetst. Met deze werkwijze onderscheiden we ons van de meer klassieke fondsen. We willen de belanghebbenden horen en ook een stem geven. In elk geval komen zij of hun vertegenwoordigers in de programmacommissie. Hiernaast gaan we waarschijnlijk een aantal klankbordgroepen in het leven roepen. Patiënten er meer bij betrekken is, net als voor wetenschappers en zorgverleners, ook voor ons een uitdaging.”

Het veld is gewend dat Fonds NutsOhra op een bepaalde manier en voor een bepaalde tijd aanvragen financiert. Dat gaat vast ook anders in de nabije toekomst.
“We kiezen er bewust voor programma’s te laten verschillen in tijdsduur. Ik geef een overzicht: Zorg en Perspectief 5 miljoen, looptijd drie jaar, Meer veerkracht, langer thuis, 12 miljoen, looptijd drie jaar, Gezonde toekomst dichterbij, 20 miljoen, looptijd vijf jaar en Klein geluk, 2 miljoen, looptijd twee jaar. Binnen deze programma’s kunnen de toegekende projecten sterk verschillen in duur.”

Waar liggen kansen voor de eerste lijn?
“Wij willen innovaties aanjagen. Ik zie kansen op meerdere fronten. Er gebeurt al veel en er worden al diverse interventies toegepast, denk bijvoorbeeld aan BigMove of Welzijn op recept. Voor Meer veerkracht, langer thuis gaan we actief op zoek naar innovatieve projectideeën die we in co-creatie kunnen uitwerken met de aanvragers. Daarbij kunnen wij als vermogensfonds best wat risico nemen, als we maar leren van wat er misgaat bij projecten die ‘falen’. Gezonde toekomst dichterbij wordt een andersoortig programma. Van nogal wat interventies wordt vermoed dat ze de gezondheid van kansarme gezinnen bevorderen, maar dat is onvoldoende onderbouwd. Daar willen we verandering in brengen. Natuurlijk willen we er ook voor zorgen dat interventies waarvan we wel weten dat die werken, zo wijd mogelijk verspreid worden.”

Kom met goede ideeën, zegt u.
“Ja, want die hebben we nodig. Voor veel mensen is gezondheid en kwaliteit van leven niet vanzelfsprekend. Daar willen we verandering in brengen. Ik zou het zo jammer vinden als een goed idee ergens op een plank of in een hoofd wegkwijnt, omdat de bedenker de financiering mist of niet weet hoe zoiets aan te pakken! We organiseren daarom op 13 november een symposium in Amsterdam: Zorg voor kansen. Daar geven we uitleg over onze nieuwe koers en de vier programma’s. We verwelkomen mensen met goede suggesties en voorstellen graag!”

Corina de Feijter

Het symposium ‘Zorg voor kansen’ op 13 november wordt georganiseerd in De Nieuwe Liefde in Amsterdam; van 12.00 – 18.30 uur inclusief lunch en afsluitende borrel. Aanmelden kan via deze link.

(Vier vliegers symboliseren de vier doelgroepen en programma’s. Foto: FondsNutsOhra.)

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *