Fonds NutsOhra: Innovatieve ouderenprojecten gezocht

Fonds NutsOhra: Innovatieve ouderenprojecten gezocht

Datum: 17 november 2014

ouderenzorg_zorgenzZorgen dat alleenstaande, niet-demente, zelfstandig wonende ouderen met een beperking een netwerk opbouwen, erop uit gaan en meer gaan bewegen. Dat moet het programma ‘Meer veerkracht langer thuis’ van Fonds NutsOhra bewerkstelligen.

Voor ‘Meer veerkracht langer thuis’ is twaalf miljoen beschikbaar. De looptijd is drie jaar. Een derde van het budget is bedoeld voor innovatieve projecten. In december en januari worden door Fonds NutsOhra, een vermogensfonds dat projecten in de zorg en welzijn financiert, regiobijeenkomsten gehouden met als doel instellingen, organisaties en mensen te helpen hun ideeën om te zetten in een projectaanvraag. Ook ouderen worden hiervoor uitgenodigd.

Mee gaan doen
“We hebben gekozen voor deze doelgroep, omdat daar de meeste gezondheidswinst zit. Het programma heeft een korte looptijd omdat we een vliegwieleffect beogen. De projecten moeten een toekomstbestendig verdienmodel opleveren”, legde kwartiermaker Judith Meulenbrug uit.
De twee thema’s gaan over mee kunnen doen en daar is soms maar weinig voor nodig. Bijvoorbeeld goede voorzieningen in een gemeente, zoals zitbanken die als overbrugging dienen waardoor ouders ergens kunnen komen, en voldoende openbare toiletten. Technologie is ook beschikbaar, maar komt onvoldoende van de grond. “Waarom ligt er nog een zorgklapper bij mijn bejaarde ouders? Waarom geen app, zodat ik digitaal ook op afstand contact kan onderhouden”, vroeg Meulenbrug zich af.

Ouder worden is een levenskunst
Volgens Marieke van der Waal, directeur van de Leyden Academy, gaat het erom goede keuzen te maken. Zorgcoöperaties bijvoorbeeld worden belangrijker nu we steeds ouder worden. “Het geeft ouderen een gevoel van veiligheid.” Zorgen dat je ’s ochtend naast iemand wakker wordt, helpt ook. “Vrouwen gaan eerst voor hun man zorgen, want die gaat eerder wat mankeren. Ze worden daar zelf ook weer ziek van, omdat het zwaar is. Met als gevolg: weduwen en weduwnaars hebben meer zorg nodig.”

Hoe kun je succesvol oud worden wanneer je gezondheid afneemt?
Van der Waal haalde de wereldberoemde pianist Arthur Rubenstein aan. “Hij oefende minder, nam minder stukken in repertoire en de trage delen van een stuk speelde hij nog trager, zodat het contrast met de delen die sneller moesten, minder groot was. Hij selecteerde, optimaliseerde en compenseerde. We kunnen mensen stimuleren om dit ook te doen, om een positieve balans te vinden tussen de opbrengsten en verliezen. We hebben hiervoor een vitaliteitmodel voor ontwikkeld.” Haar advies: probeer ouderen zover te krijgen dat ze samen op stap gaan, breng generaties bij elkaar. Zet een datingsite voor weduwen en weduwnaars op.”

Fonds Nuts Ohra heeft nog drie andere programma’s
– Gezonde toekomst dichterbij, voor kansarme gezinnen (15 miljoen) – zie bericht op Zorgenz
– Klein geluk, voor mensen die langdurige lichamelijke en psychische zorg nodig hebben (2 miljoen)
– Zorg én perspectief, voor jeugdigen met een chronische aandoening (5 miljoen)

Corina de Feijter

Op de website van Fonds Nuts Ohra komen binnenkort alle programmabeschrijvingen te staan. In het voorjaar van 2015 worden de calls opengesteld.

(Foto: De Visu/Shutterstock)

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *