Fit blijven met dementie

Fit blijven met dementie

Datum: 23 september 2019

Professor Erik Scherder, kenniscentrum Sport en een onderzoeksgroep hebben samen de beweeggids gemaakt voor begeleiders en verzorgers van ouderen met dementie. Deze geeft handvatten om ouderen met dementie op verschillende manieren te stimuleren meer te bewegen. De digitale gids bevat veel filmpjes en uitgebreide beschrijvingen van oefeningen. Zo is het mogelijk om een persoonlijk beweegprogramma samen te stellen.

Het is intussen wel breed bekend: bewegen heeft een positief effect op de kwaliteit van leven en op de zelfredzaamheid van ouderen. Er bestaat een positieve relatie tussen lichamelijke activiteit en cognitie. Voldoende bewegen is belangrijk bij dementie hebt. Het kan de ziekte helaas niet genezen, maar uit onderzoek blijkt dat bewegen helpt om geestelijke achteruitgang te vertragen. Ook als een persoon met dementie niet veel meer kan, zijn er vaak nog kleine bewegingen mogelijk.

Praktische tips
Wat kun je doen om fit te blijven bij dementie? Daar kan de beweeggids behulpzaam bij zijn. Iedereen die te maken heeft met ouderen met dementie kan deze gebruiken. Zorgprofessionals, vrijwilligers, mantelzorgers en familie/vrienden van mensen met dementie. Een beweegopleiding is niet nodig om de oefeningen en tips toe te kunnen passen. De tips over praktische toepassingen zijn veelal gebaseerd op ervaringen van professionals uit het werkveld. Naast de beweegmodules bevat de gids aanvullende informatie over bewegen en dementie.

Deze beweeggids bestaat uit verschillende beweegmodules. Zoals sterk bovenlichaam, beweegmomentjes, wandelen, in balans. Bij elk thema bellicht professor Erik Scherder in een korte video het belang daarvan. Er zijn oefeningen met daarbij een uitleg wat er wordt getraind en hoe de oefeningen zijn toe te passen.

Onderzoek
De beweeggids is tot stand gekomen op basis van het onderzoek ‘Laat het brein niet indutten: beweeg slim en verminder de kans op dementie’. Dit onderzoek is gefinancierd vanuit het onderzoeksprogramma Memorabel van Deltaplan Dementie van ZonMw.

Zie de Beweeggids: bewegen met dementie.

(Foto: Shutterstock)

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *