Financiering oncologienetwerken nog vaak een probleem

Financiering oncologienetwerken nog vaak een probleem

Datum: 19 oktober 2018

netwerk_oncologie_fysiotherapeuten_zorgenzSamenwerken in regionale netwerken over muren, lijnen en domeinen heen gebeurt steeds vaker. Dat is een gewenste en goede ontwikkeling. Echter: dergelijke netwerken lopen vaak tegen belemmeringen aan op het vlak van financiering en regelgeving. Dat komt ook naar voren uit het onderzoek naar oncologienetwerken. Een oncologienetwerk zet zich in een regio in voor integrale, persoonsgerichte oncologische zorg voor patiënten met kanker. 

Het rapport ‘Ontwikkeling van oncologienetwerken in Nederland. Aanbevelingen voor organisatie en financiering’ schetst de ontwikkeling van oncologienetwerken en analyseert de belemmerende en bevorderende factoren.

Hoge kwaliteit van zorg
Er bestaan oncologienetwerken in alle regio’s en het aantal neemt nog steeds toe. De netwerken verschillen in aard en omvang. Soms met als reden om als ziekenhuizen gezamenlijk te voldoen aan (volume-)normen en daarmee de zorg in de regio te kunnen behouden. In andere gevallen gaat het om de verbinding tussen de lijnen om samen de kwaliteit van de zorg hoog te houden en de juiste zorg op de juiste plek te bieden.

Het goede nieuws
Het goede nieuws: volgens de NZa komt er een aanpassing van de regels rond samenwerking bij medisch-specialistische zorg, waardoor het makkelijker wordt om een patiënt zorg te bieden in een andere zorginstelling binnen het netwerk. Dat kan bijvoorbeeld nodig zijn vanwege de aldaar beschikbare faciliteiten voor een behandeling. De patiënt houdt op beide locaties dezelfde arts en ingewikkelde financiële verrekeningen zijn niet meer nodig. Hiermee komt het bieden van de juiste zorg op de juiste plek een stap dichterbij.

Het slechte nieuws
Het slechte – of zo u wilt, minder goede – nieuws is dat netwerken nog steeds flinke obstakels ervaren op het gebied van financiering en wel op vier facetten:
– bekostiging van de patiëntenzorg: registratie en declaratie van het primaire proces;
– financiering van de algemene kosten en de organisatiestructuur van een oncologienetwerk;
– bekostiging van het multidisciplinair overleg (MDO) en de expertopinie;
–  invloed van prikkels in het Nederlandse zorgstelsel.

Aanbevelingen
Belemmeringen die de gewenste ontwikkelrichting van de oncologische zorg in de weg staan. Het rapport bevat in het laatste hoofdstuk een aantal aanbevelingen voor gewenste oplossing voor de knelpunten.

Citrienprogramma Naar regionale oncologienetwerken
Het onderzoek maakt deel uit van het Citrienprogramma Naar regionale oncologienetwerken. Dit programma stimuleert en ondersteunt samenwerking van zorgverleners bij de zorg voor patiënten met kanker, onder het motto
‘Trefzekere zorg voor iedere patiënt met kanker’. Meer informatie hierover vindt u op oncologienetwerken.nl.

 

(Foto: Shutterstock)

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *