Financiële stimulans voor gebruik videohulp Kijksluiter

Financiële stimulans voor gebruik videohulp Kijksluiter

Datum: 23 juli 2018

Zilveren Kruis gaat vanaf 2019 als, naar eigen zeggen eerste zorgverzekeraar, apothekers ondersteunen en stimuleren bij de inzet van visuele assistent Kijksluiter. In deze bibliotheek van animatievideo’s wordt de belangrijkste informatie uit de medicatiebijsluiter op een voor iedereen begrijpelijke manier uitgelegd. Informatie wordt op maat aangeboden, in verschillende talen en is bij uitstek geschikt voor mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden.

Met een opslag op het basistarief hoopt Zilveren Kruis apothekers te stimuleren bij de inzet van Kijksluiter.

40% afgeleverde medicijnen niet goed gebruikt
Uit onderzoek van de Universiteit Utrecht (in opdracht van de KNMP) blijkt dat meer dan de helft van apotheekbezoekers geen adequate gezondheidsvaardigheden heeft. Tot 40% van alle afgeleverde medicijnen wordt niet goed gebruikt. Zilveren Kruis gaat daarom apothekers ondersteunen, stimuleren en belonen bij de inzet van Kijksluiter.
”Kijksluiter is een waardevolle toevoeging aan de voorlichting door de apotheek”,  vertelt Casper Smit, beleidsontwikkelaar bij Zilveren Kruis. “Correct medicijngebruik is goed voor onze verzekerden, maar ook voor de hele maatschappij.”

Bijsluiter begrijpelijk(er) gemaakt
In aanvulling op het begeleidingsgesprek door de apotheker bij uitgifte van een nieuw medicijn draagt Kijksluiter bij aan goed gebruik van geneesmiddelen. Stefan Faas, adviserend apotheker bij Zilveren Kruis: “De kracht van Kijksluiter is dat het de bijsluiter voor vrijwel iedereen begrijpelijk maakt. Ook voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven of anderstalig zijn. Daarom gaan we het gebruik door apothekers te stimuleren.”

Goed medicijngebruik dankzij eHealth
Ongeveer 30% van de Nederlanders heeft moeite met het begrijpen en toepassen van schriftelijke medische informatie, zoals de bijsluiter. Dat is waar Kijksluiter een oplossing biedt. Afke de Jong, bestuurder van Stichting Kijksluiter: “Het is geweldig dat Zilveren Kruis dit doet. Het is een belangrijke mijlpaal in onze missie om alle Nederlanders in staat te stellen om van Kijksluiter gebruik te maken.”

Bibliotheek van animatievideo’s
Kijksluiter is een bibliotheek van ongeveer 5.000 animatievideo’s waarin de belangrijkste informatie uit de bijsluiter van geneesmiddel in begrijpelijke spreektaal wordt uitgelegd aan een gebruiker. Afgelopen januari introduceerden Stichting Kijksluiter en health base al een website waarin geneesmiddeleninformatie in geschreven (GIP) en visuele (Kijksluiter) vorm naast elkaar worden aangeboden aan patiënten.

(Foto: illustratie Kijksluiter)

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *