Film over palliatieve zorg: Ik blijf een poosje bij je zitten

Film over palliatieve zorg: Ik blijf een poosje bij je zitten

Datum: 26 november 2018

De film ‘Ik blijf een poosje bij je zitten’  gaat over palliatieve zorg, geboden vanuit een PaTz-groep. Het is een best practice van interdisciplinaire palliatieve en terminale zorg thuis. Dit zou ook op deze manier kunnen plaatsvinden in een verpleeghuis of in een hospice. Het verhaal is gebaseerd op een waargebeurde casus en volgt het laatste deel van het leven van een patiënt. De film is een aanvulling op de Goede Voorbeelden, voortgekomen uit het verbeterprogramma Palliatieve Zorg van ZonMw. 

De inhoud van de film is dan ook in lijn met het Kwaliteitskader palliatieve zorg Nederland. Er is een korte en een lange versie van deze indrukwekkende en invoelbare periode. De lange versie geeft aan het einde nog uitleg over de verschillende Goede Voorbeelden die verzameld zijn door ZonMw.

Waargebeurde casus
Het verhaal is gebaseerd op een waargebeurde casus met een patiënt en verzorgende. Er komen tal van elementen en instrumenten van de Goede Voorbeelden voorbij, zonder dat het er dik bovenop ligt. De film laat vooral zien hoe het er in de praktijk aan toe gaat.

Goede Voorbeelden
De Goede Voorbeelden zijn bestaande werkwijzen, instrumenten of methoden die hun waarde in de praktijk hebben bewezen. Het belang van goede communicatie en samenwerking in de omgang met patiënt en collega-zorgverleners komen volop aan bod.

Na het beëindigen van het Verbeterprogramma Palliatieve Zorg zijn alle Goede Voorbeelden van palliatieve zorg geplaatst op de site van het IKNL. Veel gekozen Goede Voorbeelden zijn:
– de methode Signalering in de palliatieve fase (voor symptomen in de palliatieve zorg);
– PaTz (een samenwerkingsvorm tussen huisartsen en de thuiszorg);
– de Zorgconsulent Palliatieve Fase (iemand die zorgverleners ondersteunt bij het verlenen van palliatieve zorg);
– de Inspiratiecyclus STEM (voor betere communicatie over het naderende overlijden).

Verbeterprogramma werkt nog steeds door
Elementen van Goede Voorbeelden worden nog steeds in vrijwel alle projecten rond palliatieve zorg gebruikt, zo blijkt uit een peiling van het Nivel. Patiënten en naasten krijgen daardoor zorg die beter is afgestemd op hun wensen en behoeften. Als zorgverleners de meerwaarde inzien van Goede Voorbeelden, er enthousiast over zijn en elkaar steunen in het gebruik ervan, is er de grootste kans op continuering. Van belang is ook dat het management erachter staat en zorgt voor de financiële en personele randvoorwaarden.

Initiatiefnemers
De film is een initiatief van de Netwerken Palliatieve Zorg Utrecht stad en Zuidoost-Utrecht, met medewerking van diverse partijen. De film is mede mogelijk gemaakt door ZonMw, Netwerken Palliatieve Zorg, ROC Midden-Nederland en de Hogeschool Utrecht.

Zie ook het artikel op ZorgenZ: Bundeling voorbeelden palliatieve zorg

 

(Foto: film)

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *