EVAA in actie tegen integraal tarief

EVAA in actie tegen integraal tarief

Datum: 17 juni 2016

verloskunde_zorgenzVan 21 t/m 23 juni a.s. heeft Eerstelijns Verloskundigen Amsterdam Amstelland (EVAA) acties aangekondigd om minister Edith Schippers (VWS) een halt toe te roepen. Gepleit wordt voor uitstel van de invoering van de ‘Beleidsregel integrale bekostiging’ van geboortezorg totdat de resultaten van experimenten in de regio’s zijn afgerond.

Geconcludeerd wordt dat na de eerdere oproepen van de minister tot samenwerking in de geboorteketen, de recent afgekondigde invoering van integrale bekostiging per 1 januari 2017 te vroeg komt. Het zou de samenwerking die op veel plaatsen op gang is gekomen, onder druk zetten. Tot het uitvoeren van integrale financiering van de negen zorgprestaties zou nu nog slechts één organisatie in staat zijn: het ziekenhuis. De zorgverzekeraars zouden de resultaten van de pilots niet meer hoeven af te wachten, waardoor de gelden uit de experimenteermodule integrale geboortezorg op kunnen drogen.

Topdown in geboortezorg
EVAA concludeert dat de minister met de prestatiebeschrijvingen in de Beleidsregel integrale bekostiging voorzieningen treft die zowel excellente zorg met moeder en kind in de hoofdrol, als beheersing van de uitgaven onder druk zet. Terwijl overal in de zorg het streven is om de zorg terug te brengen naar de eerste lijn en de wijk, worden in de geboortezorg topdown budgetten bij de grootste aanbieder gezet, die het verzekerde risico van de zorgverzekeraars kunnen overnemen. Hiermee neemt de minister een zeker risico door het met deze beleidsregel mogelijk te maken dat ziekenhuizen zelfstandig eerstelijns zorg in kunnen kopen. Dit bedreigt de keuzevrijheid van zwangeren.

Nachtwacht, stiptheidsactie en demonstratie
De acties starten op 21 juni om 23.00 uur met een Stille Tocht in Amsterdam: de Nachtwacht voor het behoud van de keuzevrijheid. Tegelijk start een stiptheidsactie om het protest kracht bij te zetten en om aan te geven dat verloskundigen het niet eens zijn met het beleid dat de minister wil doorvoeren zonder dat dit wetenschappelijk is onderzocht.
Op 23 juni wordt vervolgens in Den Haag bij de Tweede Kamer voorafgaand aan het Algemeen Overleg Geboortezorg (15.00 – 18.00 uur) gedemonstreerd, met de boodschap: Het is te vroeg. Op T-shirts zal de tekst Nog niet staan.

Contact en informatie: EVAA: Werkgroep verloskundige in actie; email verloskundigeninactie@gmail.com. Facebook: Actie tegen beleidsregel integrale bekostiging.

(Foto: Michael Biehler/Shutterstock)

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *