Eerstelijns GGZ via het KIS

Eerstelijns GGZ via het KIS

Datum: 19 januari 2015

ggz_ehealth_zorgenzBij veel zorggroepen verloopt de informatie-uitwisseling met ketenpartners voor chronische aandoeningen als diabetes, COPD, CVRM via het keteninformatiesysteem (KIS). Dat wordt bij Synchroon nu ook gerealiseerd voor de eerstelijns GGZ.

Hedi ter Braak, manager van de Zorggroep Synchroon licht het besluit toe: “We staan voor de uitdaging om GGZ in de eerste lijn te faciliteren. In het zorgsysteem komen tevens eHealth behandelingen beschikbaar. Met de keuze voor de Module GGZ van VitalHealth ondersteunen we de communicatie en de werkprocessen binnen de eerstelijns GGZ. Synchroon heeft al anderhalf jaar ervaring met deze KIS voor meerdere zorgprogramma’s en de ouderenzorg.”

Co-creatietraject met Vilans
De zorggroep Synchroon, die bestaat uit circa 115 huisartsen en 200 ketenpartners, ondersteunt sinds twee jaar actief de regio Oss-Uden-Veghel op het gebied van de GGZ in de eerste lijn. Inmiddels is in deze regio bij bijna 90% van de huisartspraktijken de POH-GGZ werkzaam. Bij de start van de implementatie van de Module GGZ wordt samengewerkt met Vilans in een zogenaamd co-creatietraject. De co-creatie is met name gericht op de wijze waarop men in de GGZ-keten wil samenwerken en de manier waarop de GGZ-module dit moet ondersteunen.

Toegevoegde waarde
De samenwerkende partijen zijn naast Synchroon onder andere zorgverzekeraars, de gemeenten, de regionale welzijnsorganisaties, een cliëntorganisatie, GGZ-instelling en de verslavingszorg en vrijgevestigde zorgverleners zoals psychologen en psychiaters. “We vertrouwen erop dat het co-creatietraject met Vilans als aanvulling werkt op de scholing en technische implementatie van VitalHealth, waardoor alle gebruikers de oplossing als toegevoegde waarde ervaren,” aldus Hedi ter Braak.

Ervaring delen
Anja Clement, projectleider basis GGZ van Zorggroep Synchroon, voegt eraan toe: “Om van een verandering een verbetering te maken, heeft Synchroon ervoor gekozen om met ondersteuning van Vilans in te zetten op een intensief implementatietraject. Bij de start zijn alle betrokken partijen uitgenodigd om ervaringen te delen om deze vervolgens als inzichten te gebruiken om het werkproces te verbeteren. Een uitdagend proces waarin alle partijen enthousiast samenwerken.”

(Foto: Shutterstock)

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *