Eerste lijn en sport: samen verder!

Eerste lijn en sport: samen verder!

Datum: 27 januari 2015

carl_verheijen_zorgenzHoe kunnen de eerste lijn en sport beter met elkaar samenwerken om mensen aan te zetten tot bewegen? Deze vraag stond centraal tijdens de Ronde Tafel ‘Verbind eerstelijnszorg met sport’ met vertegenwoordigers van sport, gezondheidszorg, verzekeraars en overheden. Dit in het kader van het programma ‘Alles is Gezondheid’.

Er is voldoende beweegaanbod maar meer samenwerking tussen zorg en sport/bewegen is noodzakelijk om de juiste doelgroepen te bereiken. Ook de zorgverzekeraar heeft een rol in het faciliteren en stimuleren. Of dat zo moet als in Amerika is nog maar de vraag. Daar geven zorgverzekeraars 5 dollar premiekorting aan mensen die veel bewegen en ze berekenen 5 dollar extra aan mensen die inactief zijn.

Goede voorbeelden
Bewegen als onderdeel van je organisatievisie? Dat kan zeker! Gezondheidscentrum De Nije Veste in Nijkerk heeft vanaf de eerste bouwplannen bewegen zeer hoog in het vaandel staan. Er is een goed geoutilleerde grote fitnesszaal en naast het centrum is een ‘Beweegplein’, niet alleen voor patiënten van het centrum, maar voor alle wijkbewoners. Directeur van dit gezondheidscentrum is meervoudig wereldkampioen schaatsen Carl Verheijen. Er zijn tal van beweegactiviteiten op stapel gezet. Buurtsportcoaches, gekoppeld aan het JOGG-programma, zetten zich in voor de uitvoering van projecten in Nijkerk en voor de verbinding in de eerste lijn met huisartsen en fysiotherapeuten. Het Utrechtse project Overvecht Gezond kent ook zeer goede resultaten, mede dankzij het brede netwerk van organisaties en professionals. De buurtsportcoach treedt daar op als ‘beweegmakelaar’, koppelt vragen naar bewegen in de eerste lijn aan bestaande beweegactiviteiten en betrekt fysiotherapeuten en huisartsen bij dat aanbod.

Van idee naar uitvoering
Ideeën zijn er genoeg. Bijvoorbeeld dat sportverenigingen hun accommodatie ook aanbieden aan andere doelgroepen, zoals een volleybalclub die op verzoek van bewoners badminton activiteiten organiseert. Het betrekken van fitnesscentra die zelf lokale kennisinstituten worden voor sport, bewegen en leefstijl. De inzet van beweegmaatjes.
Belangrijk is dat de beweegactiviteiten in de eerste lijn laagdrempelig, goedkoop zijn en passend bij de vraag. Er moet oog zijn voor nieuwe doelgroepen in de wijk. Het aanbod kan niet alleen afhankelijk zijn van vrijwilligers. Inzet van de gemeente, maar ook van zorgaanbieders is van belang. De verbinding van sociale wijkteams met lokale beweegnetwerken is zinvol. Zeker met de inzet van een buurtsportcoach of beweegmakelaar. Juist de verbinding tussen partijen als sport, eerstelijnszorg, gemeente en verzekeraar kan leiden tot het ontplooien van gezamenlijke initiatieven.

Zelf meepraten?
Deze en meer relevante onderwerpen komen aan bod in het digitale community Netwerk in Beweging. Dit is een open online werkgroep over sport en eerstelijnszorg. Hier zijn alle professionals welkom om mee te praten en mee te denken. Meld u ook aan.

Het hele verslag van de Ronde Tafel ‘Verbind eerstelijnszorg met sport’ staat op SportKnowhowXL.

(Foto Carl Verheijen: Studio Oostrum)

 

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *