Eenmalige diagnose bij chronische aandoeningen

Eenmalige diagnose bij chronische aandoeningen

Datum: 9 oktober 2019

Mensen met een chronische aandoening hoeven straks niet meer om de zoveel tijd naar een arts om opnieuw aan te tonen dat zij deze aandoening hebben. Per 1 januari 2020 is een eenmalige diagnose door de behandeld arts voldoende. Dat hebben de ministers De Jonge en Bruins van VWS afgesproken met de zorgverzekeraars. Het is één van de maatregelen om de onnodige administratie in de zorg te lijf te gaan.

De ministers laten weten: “Dit is nu typisch een voorbeeld waarbij de huidige regels onnodig en belemmerend zijn. We weten dat de situatie waarin chronisch zieken zitten niet verandert. En tóch moeten deze patiënten blijven aantonen dat ze blind zijn. Of dat hun kind nog steeds een ernstige beperking heeft. Dat is natuurlijk om gek van te worden. Een aantal van hen heeft hierover bij het ministerie aangeklopt. En ook zorgverzekeraars wilden er vanaf. Mooi dat deze verplichting nu wordt geschrapt.”

Zelfde lijst en voorwaarden
Petra van Holst, algemeen directeur van Zorgverzekeraars Nederland: “De diagnose die nodig is om de zorg aan te vragen hoeft nog maar één keer vastgesteld te worden. Alle zorgverzekeraars zullen dezelfde lijst en voorwaarden hanteren voor deze chronische aandoeningen.”
Dat klinkt heel mooi, maar het roept tegelijk wel de vraag op waarom de maatregel ooit is ingevoerd? En door wie? En waarom deze onzinnige regel altijd is uitgevoerd?

Gevoel van regeldruk blijft
Er zijn meer maatregelen genomen om de regeldruk te verminderen. Tegelijk blijkt dat zorgprofessionals daar nog niet voldoende van merken. Daarom gaat het ministerie de aanpak intensiveren, samen met betrokken partijen. Er worden o.a. lokale schrapsessies georganiseerd, waarin patiënten en zorgprofessionals kunnen aangeven van welke regels zij last hebben.

Zie ook het artikel op ZorgenZ: Zorgverleners ervaren nauwelijks afname regeldruk.

 

(Foto: Pixabay)

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *