Eén regionaal nachtzorgteam Gelderse Vallei
Datum: 15 januari 2020Een aantal zorgpartijen in de Gelderse Vallei heeft de intentie om voortaan de acute (wijk)verpleegkundige nachtzorg bij mensen thuis gezamenlijk uit te voeren. Doel: komen tot één regionaal nachtzorgteam dat tussen 23.00 uur en 07.00 uur kan worden ingezet bij tijdelijke, incidentele verpleegkundige zorg die niet kan wachten tot de volgende dag.
Er komt namens de betrokken organisaties één regionaal nachtzorgteam voor thuiswonende cliënten van de betrokken partijen die acute nachtzorg nodig hebben. Door samen te werken is verpleegkundige nachtzorg voor mensen in de Gelderse Vallei beter beschikbaar en kunnen de (wijk)verpleegkundigen sneller bij de mensen thuis zijn.
De organisaties maken gebruik van elkaars capaciteit. Diensten voor medewerkers worden efficiënter ingevuld wat betreft de verhouding reistijd / zorgtijd. Dus niet meer drie wijkverpleegkundigen in eenzelfde nacht aan de slag in eenzelfde buurt, om maar iets te noemen. Door de samenwerking met de huisartsenpost kan in de nacht snel en gericht de juiste benodigde zorg worden ingezet.
Initiatiefnemers
Initiatiefnemers zijn Icare, Opella, Santé Partners en Vilente in samenwerking met Huisartsen Gelderse Vallei en Zorgbelang Inclusief. Deze laatste organisatie vertegenwoordigt de patiënten en brengt de ideeën en ervaringen van huidige nachtzorgklanten in bij de ontwikkeling van deze samenwerking. Partijen gaan de mogelijkheden tot samenwerking uitwerken en oplossingen zoeken voor praktische problemen. Het streven is dat het regionale nachtzorgteam in het voorjaar van 2020 van start gaat.
Deskundig en goed toegankelijk
De betrokken zorgorganisaties houden hun eigen cliënten op de hoogte van de samenwerking en de voortgang daarvan. Voorwaarde is uiteraard dat de nachtzorg deskundig is en goed toegankelijk voor alle bewoners van de Gelderse Vallei. Na de start kunnen andere zorgaanbieders zich ook desgewenst aansluiten bij deze deskundige nachtzorg. De totstandkoming van dit opmerkelijke initiatief wordt mede mogelijk gemaakt door een regio-impuls vanuit het ZonMw-programma Juiste zorg op de juiste plek.
(Foto: Pixabay)