Edith Schippers leidt economische missie naar Japan

Edith Schippers leidt economische missie naar Japan

Datum: 17 oktober 2016

edith_schippers_zorgenzDinsdag 18 oktober start voor minister Edith Schippers (VWS) een economische missie van vijf dagen naar Japan. De missie is gericht op bedrijven in de sectoren Sport en Life Sciences & Health. Naast aandacht die de sport krijgt met het oog op de Olympische Spelen van 2020 in Tokyo, is een onderdeel van de missie gericht op vergrijzing.

Japan telt circa 126 miljoen inwoners en zijn economie is qua grootte de derde van de wereld. De Japanse economie staat bekend om de hoogwaardige status van de wetenschap en technologische ontwikkelingen. Japan en Nederland staan voor een vergelijkbare uitdaging als het gaat om de vergrijzing. Japan is zelfs het land met de hoogste levensverwachting ter wereld. Er is grote behoefte in Japan aan innovaties die enerzijds de kwaliteit van de zorg verhogen en anderzijds kostenbeheersend werken. Nederlandse bedrijven in de LSH-sector lopen volgens VWS hierin voorop en hebben als het gaat om innovaties en e-health Japan veel te bieden. De missie richt zich onder andere op personal health records, telemedicine en e-diagnostics.

Ontmoeting met Japanse collega-ministers
Met Edith Schippers reizen meer dan 30 bedrijven, universiteiten en kennisinstellingen af naar Japan. Schippers is onder andere aanwezig bij een groot sportcongres dat geldt als kickoff van de route naar de Olympische Spelen die in 2020 in Tokyo worden gehouden. Schippers leidt in Tokyo ontmoetingen tussen Japanse vertegenwoordigers van bedrijven en overheidsinstellingen met de Nederlandse delegatie. Ook zal zij haar Japanse collega-ministers van Sport en van Volksgezondheid ontmoeten. Japan wil zich er sterk voor maken van Tokyo2020 de innovatiefste spelen ooit te maken. Deze ambitie biedt kansen voor Nederlandse bedrijven die producten en diensten kunnen leveren op het gebied van bouwen op water, efficiënt energiegebruik, constructie en inrichting van duurzame en multifunctionele (sport) infrastructuur, veiligheidsvraagstukken en het coördineren van grote groepen mensen (sporters en toeschouwers).

Sport en gezondheid
Naast bedrijven gaan ook wetenschappelijke instellingen die gespecialiseerd zijn in sportonderzoek en -innovatie mee naar Japan. Tokyo2020 geeft Nederlandse kennisinstellingen mogelijkheden om specifiek op het terrein van sport en gezondheid met Japan de samenwerking te zoeken. Nederland heeft met name veel te bieden op het terrein van data science en gehandicaptensport. Edith Schippers spreekt in Tokyo ook met Japanse en Nederlandse studenten over leiderschap en integriteit in de sport en verdere verduurzaming van grote sportevenementen.

(Foto Edith Schippers: VWS)

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *