Bezwaar tegen concept-wetsvoorstel kwaliteitsstandaarden

Bezwaar tegen concept-wetsvoorstel kwaliteitsstandaarden

Datum: 15 maart 2019

Het Nederlands Huisartsen Genootschap, V&VN en Federatie Medisch Specialisten hebben bezwaren tegen het voorliggende wetsvoorstel ‘financiële toetsing voorgedragen kwaliteitsstandaarden’. Met dit wetsvoorstel bestaat er een groot risico dat betaalbaarheid het uitgangspunt wordt bij het bepalen van goede zorg. Daarnaast biedt het wetsvoorstel ruimte voor politieke beïnvloeding van het medisch en zorginhoudelijk handelen. Dat vinden de partijen onacceptabel.

NHG, V&VN en FMS hebben dit in een brief aan de Tweede Kamer verwoord. Ze hebben begrip voor de wens van de minister om de kosten in de zorg te beperken. Echter: ze stellen dat met het wetsvoorstel de overheid op de stoel van de professional en de patiënt komt te zitten. Een zeer onwenselijke situatie. Met het wetsvoorstel krijgt de minister namelijk de wettelijke mogelijkheid om kwaliteitsstandaarden (zoals richtlijnen, zorgstandaarden en zorgmodules) vóór invoering in het Register van het Zorginstituut Nederland te toetsen op financiële consequenties voor de collectieve zorguitgaven. Dat kan leiden tot inhoudelijke wijziging van het begrip ‘goede zorg’.

Onduidelijkheid en onzekerheid
En wat als een kwaliteitsstandaard als gevolg van de financiële toetsing niet in het Register van het Zorginstituut wordt opgenomen? Is het daarmee dus géén goede zorg meer? Hoe moet toetsing dan plaatsvinden? Dit zorgt voor onduidelijkheid en onzekerheid bij de patiënt en zorgprofessional.

Aanpassing criteria
In de brief vragen de partijen tevens om nadere specificatie van de risicocriteria waarop kwaliteitsstandaarden worden beoordeeld die in aanmerking zouden komen voor de financiële toetsing. Ze vinden de beoordelingscriteria te ruim. Hierdoor bestaat de kans dat vrijwel alle kwaliteitstandaarden ter beoordeling bij de minister komen. Terwijl de minister uitgaat van slechts een beperkt aantal kwaliteitsstandaarden.
De briefschrijvers verzoeken de minister de criteria in de wet aan te scherpen: ‘zodanig dat het de doelstelling van het wetsvoorstel dient en meer duidelijkheid geeft over wanneer de financiële toets daadwerkelijk nodig is. Zodat ook alleen bij uitzondering de financiële toets wordt uitgevoerd.’

Lees ook de blog van huisarts Anton Maes over dit onderwerp.

 

(Foto: Shutterstock)

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *