Drenthe loopt voorop met sociale wijkteams

Drenthe loopt voorop met sociale wijkteams

Datum: 16 maart 2015

sociale_wijkteams_groningen_en_drenthe_zorgenzZo’n 75 procent van de gemeenten in Drenthe heeft sociale wijkteams gevormd; in Groningen ligt dat percentage op circa 40 procent. Het blijkt de keuze tussen direct de nieuwe taken organiseren of de geleidelijke aanpak die uitgaat van de bestaande situatie.

Zorgplein Noord, het werkgeversverband van zorg- en welzijnswerkers in Groningen, Drenthe en delen van Friesland, heeft in kaart gebracht hoe gemeenten sinds 1 januari 2015 omgaan met hun nieuwe taken. Uit de inventarisatie komt naar voren dat gemeenten twee strategieën hanteren. Ongeveer de helft van de gemeenten heeft de decentralisatie aangegrepen om zorg en begeleiding op een geheel andere manier te gaan organiseren. Zij doen dat met behulp van sociale teams. Deze wijkteams zijn divers samengesteld. Er zitten bijvoorbeeld een maatschappelijk werker, een wijkverpleegkundige, een jongerenwerker en een schuldhulpverlener in. Door deze diversiteit kunnen zorg- en hulpverleners gemakkelijk van elkaars deskundigheid gebruik maken en naar elkaar doorverwijzen als dat nodig is.

Proefperiode
De andere helft van de gemeenten kiest voor een meer geleidelijke aanpak. Zij nemen de bestaande situatie als uitgangspunt en zullen pas veranderingen doorvoeren als dat nodig blijkt. Alle gemeenten, met en zonder sociale teams, bekijken de komende periode of de gekozen aanpak werkt. Hebben de teams de juiste samenstelling? Lukt het de teamleden om vanuit een gemeenschappelijke visie te werken? Kun je zonder sociaal wijkteam toch de gewenste samenwerking op wijk- of dorpsniveau bereiken?

Op de koffie
De leden van de sociale wijkteams zijn in ieder geval al enthousiast. Doordat ze problemen van verschillende kanten bekijken, worden inwoners beter geholpen. Doordat ze van elkaar leren en elkaars deskundigheid kunnen inroepen, neemt de kwaliteit van de zorg en begeleiding toe.
De inventarisatie van ZorgpleinNoord is een eerste ‘meting’. ZorgpleinNoord blijft de ontwikkelingen in het sociaal domein volgen. Zij ondersteunt daarmee het debat rond het sociaal domein. Zo zullen in deze Week van Zorg en Welzijn (16 t/m 22 maart) wethouders en bestuurders van zorggroepen in Emmen, Groningen, Assen en Veendam bij elkaar ‘op de koffie’ gaan om te spreken over dit thema.

De publicatie is te downloaden op Gemeenteninzorgenwelzijn.nl.

(Grafiek: Zorgplein Noord)

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *