Dominiek Rutters: Na 10 jaar Huisartsenteam

Dominiek Rutters: Na 10 jaar Huisartsenteam

Datum: 5 oktober 2015

dominiek_rutters_zorgenzINTERVIEW – Dominiek Rutters heeft Het Huisartsenteam, een zorggroep van 40 huisartsen in West-Brabant, losgelaten en gaat andere organisaties bijstaan in de ontwikkeling van aantoonbaar betere en patiëntgerichte zorg. “Na bijna tien jaar is dit een natuurlijk moment om een nieuwe uitdaging aan te gaan, mijn vleugels uit te slaan. Met als belangrijkste boodschap: geef meer ruimte en vrijheid aan de professionals om innovaties op te zetten die gericht zijn op een integraal pakket aan zorg, welzijn en preventie.” Een gesprek over marktwerking, ‘omdenken’, een leidende patiënt en digitale kansen.

Tien jaar Het Huisartsenteam, tien jaar marktwerking in de zorg, Dominiek Rutters heeft het als manager van zeer nabij meegemaakt. “Ik heb een prachtige tijd bij Het Huisartsenteam gehad. Het was bijzonder om bij het ochtendgloren te zijn van een van de eerste zorggroepen in Nederland. Ik heb met deze ambitieuze club veel initiatieven kunnen ontplooien en daarmee heb ik ook veel sturing mogen geven aan het tot stand brengen van samenwerking: tussen huisartsen, met het regionale zorgveld en ook met allerlei partijen op landelijk niveau. We waren een van de koplopers in diabeteszorg. Het is mooi te zien dat deze zorggroep is uitgegroeid tot een professionele organisatie die de zorg voor de patiënt aantoonbaar beter én toegankelijker heeft gemaakt. Het Huisartsenteam is voor mij een club waar ik me dan ook altijd bijzonder verbonden mee zal blijven voelen.”

Wat is een belangrijke conclusie na tien jaar?
“Het gaat eenvoudigweg om het leveren van toegevoegde waarde voor de patiënt. Hierin zit het gedeelde belang van zorgverleners, zorgorganisaties, verzekeraars, gemeenten en de overheid. Samenwerken is een zoektocht naar dat gedeelde belang; een zoektocht met heel veel kansen maar ook met bedreigingen. Iedereen denkt namelijk vanuit zijn eigen systeem, en ‘ons’ zorgsysteem – hoezeer ik ons nieuwe zorgstelsel weet te waarderen – zit nog vol perverse prikkels. Het zou echt goed zijn als we allemaal iets meer zouden inzien dat samenwerken betekent dat je iets van je autonomie moet inleveren in het vertrouwen dat je er meer voor terugkijkt. Ook de overheid en verzekeraars! Deze uitspraak van Wilfried Opheij omarm ik graag.”

Wat zie je als positieve aspecten van de marktwerking?
“De kwaliteit en toegankelijkheid van onze zorg zijn sterk verbeterd; volgens de European Health Consumer Index (EHCI) is onze gezondheidszorg opnieuw als beste van Europa uit de bus gekomen en volgens premier Rutte hebben we zelfs de kostengroei onder controle. Dat zijn belangrijke successen die genoemd mogen worden. We hebben zeker grote stappen gezet in het vraaggericht werken en we zoeken continu naar nieuwe vormen om het zorgaanbod te verbeteren.”

Je noemde al perverse prikkels: wat zie jij als negatief in het huidige zorgstelsel?
“We zitten in een negatieve spiraal, we zijn het vertrouwen in elkaar kwijt, terwijl dit juist het uitgangspunt moet zijn om tot een nog betere kwaliteit en toegankelijkheid van de zorg en tot innovatie te komen. Natuurlijk, blind vertrouwen is onverantwoord. Maar ons zorgsysteem is nog teveel gebaseerd op een georganiseerd wantrouwen in plaats van op een gerechtvaardigd vertrouwen in de passie van zorgverleners om voor de patiënt de best mogelijke zorg te leveren. Er is in de zorg een ongelofelijke bureaucratie ontstaan, we worden gek van de administratieve systemen en de regeldruk. Terug naar de eenvoud en laten we vooral het goede belonen en niet ongebreideld zoeken naar fouten. Geef meer ruimte en vrijheid aan de professionals om innovaties op te zetten die gericht zijn op een integraal pakket aan zorg, welzijn en preventie voor de patiënt, dus over de verschillende domeinen van de Zvw, Wlz en de Wmo heen. Daarmee kunnen we de negatieve spiraal doorbreken en komen weer op de goede weg.”

dominiek_rutters_zorgenzJe vindt ook dat het roer om moet?
“Waar het in de kern om gaat, is een goede gezondheid, een goede kwaliteit van leven en een gevoel van welbevinden voor de patiënt. Het lijkt een open deur, maar zo eenvoudig is dit niet. Zorgverleners denken en handelen vanuit hun passie om mensen te helpen, vanuit de vraag van de patiënt. Maar ons huidige zorgsysteem dreigt een sloophamer te worden voor deze passie. We worden namelijk afgerekend op wat we doen, we meten eindeloos veel procesindicatoren in plaats van wat er eigenlijk toe doet: de toegevoegde waarde voor de patiënt. Natuurlijk hebben we te maken met de financiële kaders van de maatschappij. Maar waar ik naar toe wil, is het ‘omdenken’ van een toch nog steeds productgericht zorgaanbod naar het principe dat de vraag van de patiënt leidend is. Waarbij de financiering van de zorg zowel passend moet zijn voor de zorgverleners als binnen het kader van de overheid moet vallen. Daarom ben ik het roerend eens met de uitspraak van het Manifest van de Huisarts: ‘Het Roer moet om’, dat het gaat om de samenhang door samenwerking: het enige recept voor de continuïteit en kwaliteit van zorg.”

Waar kun je nu al een nieuwe uitdaging aangaan?
“Ik ben recent gevraagd door een multidisciplinair samenwerkingsverband van zo’n 60 zorgverleners: huisartsen, apothekers, psychologen, fysiotherapeuten en oefentherapeuten Cesar. Ik ga hen ondersteunen in hun ambitie om verder te ontwikkelen en te verbeteren. Om de paar jaar is er in ieder bedrijf wel een natuurlijk moment in de organisatieontwikkeling, om een analyse te maken van de kansen en mogelijkheden om de organisatie te kunnen laten doorgroeien, zo ook bij deze zorggroep STIELO. Dit staat voor Stichting Integrale Eerstelijnszorg Lent –Oosterhout. Het is een ambitieuze zorggroep met gepassioneerde en ondernemende zorgverleners, werkzaam in een duidelijk afgebakend gebied, met korte en open communicatielijnen tussen zorgverleners en met de gemeenten. Naar mijn idee bij uitstek een prachtige omgeving om daadwerkelijk vanuit de behoefte van de patiënt zorg te verlenen en samen te streven naar een positieve gezondheid van alle burgers. Een prachtige compacte proeftuin, op voorwaarde dat ook de verzekeraars kunnen omdenken naar meer op vertrouwen gebaseerde afspraken. De ondernemingszin kan snel tot succesjes leiden die vervolgens kunnen uitwaaieren naar anderen. Koplopers heb je hard nodig om verbeteringen in de zorg door te voeren.”

Waar ligt jouw kracht die je aan een organisatie kunt toevoegen?
“Met mijn rugzakje vol kennis en ervaring en door mijn bedrijfskundige communicatie-achtergrond weet ik zorgprofessionals te verbinden. Hiernaast ben ik bijzonder geboeid door alle nieuwe digitale ontwikkelingen. Om daadwerkelijk patiëntgerichte zorg te kunnen leveren, heb je relevante data en slimme ICT nodig. Zonder dat gaat het eenvoudigweg niet lukken. E-health zit vol potentie en biedt prachtige mogelijkheden, voor burgers, voor zorgverleners én voor overheid, verzekeraars en gemeenten. Als we hierin als zorgveld samen gaan optrekken met burgers, verzekeraars, overheid en marktpartijen staan we sterk en dan behouden we onze toppositie in de Europese gezondheidszorg.”
Contact met Dominiek Rutters: T. 06 51 986052, E. dominiek@rutters.nu.

Kees Kommer

(Fotografie: Peter Visser-Blixen)

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *