Dit is waarom de zorg in Nederland goed geregeld is!

Dit is waarom de zorg in Nederland goed geregeld is!

Datum: 10 september 2020

Als Nederlanders klagen we maar wat graag over van alles en nog wat. Over het weer, de huizenmarkt en natuurlijk voetbal. Ook de zorg is vaak het onderwerp van gemopper. Soms terecht, maar als je goed kijkt zie je dat het zorgstelsel in Nederland eigenlijk heel erg mooi en goed geregeld is. En dat mag ook wel eens gezegd worden, dus leggen we je in dit artikel uit wat er zo goed aan het zorgstelsel is.

Een zorgverzekering voor iedereen

In Nederland heeft iedereen een zorgverzekering. Om die betaalbaar en toegankelijk te houden zijn er bepaalde soorten zorg vastgelegd in de zogenaamde basisverzekering. Deze basisverzekering is voor iedereen verplicht. De overheid heeft bepaald welke zorg er zoal in die basisverzekering geregeld moet zijn. Zo kun je altijd naar je huisarts, de tandarts of verloskundige.

Invloed op je zorgpremie

Je zorgpremie is het bedrag dat je betaalt voor je zorgverzekering. In Nederland zijn er allerlei manieren om een beetje invloed op die zorgpremie te hebben. Je kunt natuurlijk zoeken naar de goedkoopste verzekeraar. Maar als je altijd gezond bent en wat spaargeld hebt, kun je bijvoorbeeld ook je eigen risico verhogen. Je betaalt dan een lagere premie per maand.

Een laag eigen risico

Het eigen risico is de laatste jaren gelijk gebleven, nadat het in de jaren ervoor flink gestegen is. Maar als je kijkt naar de landen om ons heen valt het nog best mee met de hoogte ervan. Zo betaal je in België sowieso elke behandeling zelf. Dat kan oplopen tot een maximum van wel 1900 euro per jaar. En in Amerika zul je helemaal schrikken van het eigen risico: dat ligt daar op maar liefst 4000 euro.

We scoren internationaal erg goed

Als je alle zorgstelsel ter wereld naast elkaar legt, komt Nederland heel goed uit de bus. In internationale onderzoeken blijkt bijvoorbeeld dat ons systeem beter gewaardeerd wordt dan die in landen als Duitsland, Canada, Frankrijk, Zweden, Noorwegen, Australië, de UK, de VS en Nieuw-Zeeland. En dat zijn niet bepaald de minste landen ter wereld.

Keuzevrijheid

Ook handig, je kunt zelf kiezen wat je belangrijk vindt in de zorg. Vind je het bijvoorbeeld belangrijk dat je zelf altijd kunt kiezen waar je terecht kunt voor een behandeling? Dan kies je voor een restitutiepolis. Vind je een lagere prijs belangrijker? Dan ga je gewoon voor de zorgverleners waar je verzekeraar al afspraken mee heeft gemaakt. Je kiest dan voor een naturapolis.

Gerelateerde berichten

Author: Redactie

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *