Diagnostiek in eigen praktijk

Diagnostiek in eigen praktijk

Datum: 9 maart 2015

poc_meter_zorgenzHUISARTSPRAKTIJK MIKULSKI – “Elke dag sturen we een ‘volle bak’ met de koerier naar het CCKL-gecertificeerde laboratorium U-Diagnostics in Utrecht. De monsters keurig ingedeeld en gestructureerd, met dezelfde precisie als wij de diagnostiek in onze huisartspraktijk uitvoeren. Wij beleven veel plezier aan deze dienstverlening van HetHuisartslab.”

Voorheen werden de patiënten van de huisartspraktijk Mikulski in Zoeterwoude voor bloedafname en andere diagnostiek naar de lokale prikpost gestuurd. Nu gebeurt dat in de eigen praktijk. “Wij zien dat als een verrijking,” vertellen praktijkondersteuner Muriël Koopman en klinisch chemisch analiste HBO/praktijkassistente Marlies Mikulski. “In oktober vorig jaar hebben we deze samenwerking met HetHuisartslab in het hele team besproken en er vervolgens voor gekozen om zo veel mogelijk de diagnostische handelingen in de eigen praktijk te verrichten. Inmiddels hebben we een uur per dag ingeruimd voor het bloed prikken en zitten we nu al op zo’n 600 handelingen.”

Marlies Mikulski

Marlies Mikulski

Zorg rond de patiënt
“We laten de mensen uiteraard vrij in de keuze van uitvoering van de diagnostiek. Maar ze ervaren het hier als heel makkelijk en vertrouwd. Ze kunnen op één adres terecht en worden door vertrouwde zorgverleners geholpen. Zorgverleners die meeleven, weten waarom de diagnostiek nodig is en die gebaat zijn met een snelle uitslag van een bloedonderzoek of een urinekweek.” Marlies en Muriël benadrukken de gezellige en betrokken sfeer die in de praktijk heerst. “De drempel is laag, we hebben lol met de patiënt of leven ons in als er problemen zijn. Tegelijk ligt de dienstverlening van deze huisartspraktijk op een heel hoog niveau. Mede door deze vorm van diagnostiek kunnen wij de zorg echt rond de patiënt organiseren.”

muriel_koopman_zorgenz

Muriël Koopman

Je moet het vaak doen
Voor Marlies en Muriël was de training door HetHuisartslab in het op een adequate manier bloed afnemen, heel nuttig. “Je moet het vaak doen, dan ga je je steeds meer op je gemak voelen in deze nieuwe dienstverlening. Ieder mens is verschillend, dus het is wel eens zoeken naar het juiste plekje om bloed te prikken. De probleempjes leer je te overwinnen. Als het in tweede instantie dan toch lukt, ben je niet alleen trots maar krijg je ook de waardering van de patiënt.” Het team van Mikulski is gecertificeerd, de testapparatuur is door een laborant geïnstalleerd en toegelicht (“hebben we veel van geleerd!”) en die wordt nu op afstand gevalideerd door HetHuisartslab.

Snel weten: pluis of niet pluis
Het diagnostisch consult in de huisartspraktijk valt onder de huisartsenbekostiging en dus niet onder het eigen risico van de patiënt. Naast het gemak van one-stop-shop, het vertrouwen van de patiënt en de hoogwaardige dienstverlening, beleeft de huisartspraktijk veel plezier aan de kosteloze point-of-care analyzers, zoals voor diabetes en CVRM. Daarin springt de bepaling van C-reactief proteïne er in het bijzonder uit. “Het is voor de huisarts van grote waarde dat hij met de lokale CRP-test snel een onderscheid kan maken tussen een virus- en een bacteriële infectie. Dat scheelt enorm in het voorschrijven van antibiotica. Maar je kunt patiënten er ook mee gerust stellen. Als de test uitwijst dat er eigenlijk niet zo veel aan de hand is, dan zit er wellicht iets dwars in het lichaam dat zichzelf oplost of waarbij een simpel middel kan helpen. Met een test die je in huis uitvoert, kun je iemand van een zware last bevrijden.”

Meer informatie over HetHuisartslab via deze link. Of neem contact op met Twan Oomen: 06 51 196210 of twan.oomen@hethuisartslab.nl.

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *