Niemand vindt het fijn om na te denken over ernstig ziek worden. Je moet dan ook niet leven alsof dat je lot gaat zijn, maar je moet er wel rekening mee houden dat het kan gebeuren. Daar heb je in veel gevallen geen controle over, hoe naar dat ook is. Omdat iedereen dit risico loopt, loont het om er preventief op een zakelijke manier naar te kijken en voor de zekerheid alvast een aantal zaken geregeld te hebben. We bespreken een vijftal dingen die je eigenlijk op orde wilt hebben vóórdat je ernstig ziek wordt.
Alle relevante dekking voor zorgkosten
In principe kun je rekenen op de basisverzekering van je zorgverzekering voor de belangrijkste zorgkosten. Dus is het verstandig om op de hoogte te zijn van wat de beperkingen in de dekking zijn. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je zorgverzekering aansluit bij je huidige, maar ook bij toekomstige zorgbehoeften. Controleer of je aanvullende zorgverzekeringen moet afsluiten die behandelingen of zorg dekken die bij ernstige ziekte nodig kunnen zijn, zoals fysiotherapie, psychologische hulp of specialistische behandelingen. Voor sommige kosten, zoals een langdurig verblijf in een zorginstelling, kan een aanvullende verzekering noodzakelijk zijn. Je kunt ook een aanvullende dekking voor alternatieve geneeswijzen overwegen, mocht je daar waarde aan hechten. Het laatste wat je immers wilt, is je zorgen moeten maken om geld als je ernstig ziek bent.
Financiële volmacht
Over financiële zaken gesproken: het is heel goed mogelijk dat je als je ernstig ziek bent niet meer zelf je financiële zaken kunt regelen. Een ander mag niet zomaar doen voor je. Daar is een financiële volmacht voor nodig. Daarmee geef je een vertrouwenspersoon, zoals een partner of familielid, de bevoegdheid om namens jou beslissingen te nemen en betalingen te doen van jouw bankrekening(en). Je kunt in een volmacht specificeren welke handelingen jouw gemachtigde mag uitvoeren. Dat kan gaan van het beheren van bankrekeningen tot het betalen van rekeningen en zelfs het verkopen van eigendommen. Het is ook mogelijk om er specifieke voorwaarden in op te nemen, zodat jouw financiële volmacht alleen geldig is in bepaalde situaties.
Zorgverklaring of wilsverklaring
Je bent als je ernstig ziek bent niet altijd meer in staat om zelf aan te geven wat je wilt op het gebied van zorg. Daarom is het een goed idee om tijdig een zorgverklaring of wilsverklaring op te stellen. Dat is een document waarin je vastlegt welke medische behandelingen je wel of niet wilt ontvangen in bepaalde gevallen. Mocht je bewusteloos zijn of dement raken, dan wordt dit document leidend in de zorg die je wel of niet ontvangt. Je zet er bijvoorbeeld in of je gereanimeerd wilt worden, of je kunstmatige voeding en beademing wilt, en welke andere medische handelingen je eventueel wel of niet wilt laten uitvoeren. Dit helpt niet alleen ervoor zorgen dat jouw wensen nageleefd worden, maar het helpt ook artsen en naasten om beslissingen te nemen. Wijs bij voorkeur ook een vertrouwenspersoon of gemachtigde aan in je wilsverklaring die eventueel namens jou medische beslissingen kan nemen wanneer je daar zelf niet meer toe in staat bent en zorg dat hij of zij goed op de hoogte is van jouw wensen en overtuigingen.
Testament
Helaas kan de uitkomst van ernstige ziekte zijn dat je komt te overlijden. Daarom is het belangrijk dat je laat vastleggen wat er met hetgeen je nalaat moet gebeuren wanneer dat inderdaad gebeurt. Bepaal in je testament wie jouw erfgenamen zijn en hoe je spaargeld en andere bezittingen verdeeld worden. Je kunt er ook in zetten dat een deel naar een goed doel moet gaan. Stel je geen testament op, dan gelden de standaard regels van erfrecht. Het is mogelijk dat die niet aansluiten bij jouw specifieke wensen. Veranderen er belangrijke zaken in je leven? Dan moet je mogelijk je testament herzien.
Overlijdensrisicoverzekering
Heb je een partner of een gezin, dan is overlijdensrisico verzekeren het overwegen waard. Op die manier bied jij financiële zekerheid aan jouw nabestaanden wanneer je komt te overlijden. Een overlijdensrisicoverzekering keert gedurende de looptijd een vooraf afgesproken bedrag uit aan je partner, kinderen of andere gespecificeerde personen. Dit kan belangrijk zijn om bijvoorbeeld de hypotheek, huur, studiekosten of andere lasten te betalen en voorkomen dat zij in financiële problemen komen. Dat geeft zowel jou als je nabestaanden gemoedsrust. Zorg er in ieder geval voor dat de verzekering lang genoeg loopt om lopende schulden af te dekken.
Nogmaals, het regelen van deze zaken is niet het meest prettige wat je kunt doen in je leven. Maar het helpt om voor jezelf en je naasten zekerheid in te bouwen, en daarmee komt hopelijk ook wat gemoedsrust. Temeer ook omdat niet alleen ernstige ziekte grote gevolgen kan hebben, maar iets relatief simpels als een val in huis. Want helaas weten we één ding zeker in het leven, en dat is dat we allemaal op een bepaald moment een keer dood zullen gaan.