De Waarnemer: maatschap voor behoud zelfstandigheid

De Waarnemer: maatschap voor behoud zelfstandigheid

Datum: 23 januari 2015

zwangerschap_zorgenzEERSTE GROEP: WAARNEMENDE VERLOSKUNDIGEN – Het collectief De Waarnemer, een initiatief van Talmor, is begin dit jaar van start gegaan en ondersteunt zelfstandige waarnemers in de zorg.

“Feitelijk is de Waarnemer er voor alle zorgprofessionals die voor langere tijd diensten in de eerste en tweede lijn waarnemen, of die als zelfstandige willen werken in directe relatie met hun cliënten, maar dat door de huidige regelgeving niet als zzp-er kunnen”, verklaart initiatiefnemer Sjoerd van Essen, bedrijfsadviseur MKB. Als eerste is De Waarnemer met dertien zelfstandige verloskundigen begonnen. Dankzij De Waarnemer kunnen zij ook dit jaar bij hun vaste praktijk blijven werken.

Alternatief voor waarnemen in steeds dezelfde praktijken
Waar gaat het om? De belastingdienst heeft aan het begin van dit jaar de regels rondom het werken als zelfstandige aangescherpt. Opdrachtgevers zijn medeverantwoordelijk en aansprakelijk en hierdoor kunnen verloskundepraktijken alleen hun vaste waarnemers behouden als zij hen in loondienst nemen, of een plaats in hun maatschap aanbieden.
Praktijken die dit liever niet willen zullen met ‘losse’ waarnemers moeten gaan werken. Waarnemers zullen bij verschillende praktijken diensten moeten gaan draaien. Volgens beide partijen komt dit de kwaliteit van de zorg vaak niet ten goede. De Waarnemer biedt een alternatieve oplossing voor beide partijen, zodat zelfstandige verloskundigen ook dit jaar hun diensten kunnen blijven draaien bij hun vaste praktijken.

Ondersteuning in de bedrijfsvoering
De Waarnemer is geen uitzendbureau, maar biedt continuïteit vanuit samenwerking. De verloskundigen die zich aangesloten hebben, werken volledig vanuit de maatschap De Waarnemer. Er verandert zowel voor hen als hun opdrachtgevers weinig, de manier van werken blijft hetzelfde. Alleen de afhandeling van contracten, facturen en betalingen gaan voortaan via De Waarnemer. Daarnaast kunnen verloskundigen zich beter concentreren op hun vak, doordat De Waarnemer hen ondersteunt op administratief gebied en door de kwaliteitsontwikkeling te organiseren. Verloskundigen maken binnen De Waarnemer deel uit van een groep gelijkgestemden die elkaar stimuleren.

Zelfstandig verantwoordelijk voor werk en opdrachten
Is er zo geen sprake van schijnzelfstandigheid? Kunnen de waarnemers binnen dit concept voldoende zelfstandig ondernemerschap vertonen? Van Essen: “De zelfstandigen zijn echt zelfstandig en tonen genoeg ondernemerschap. Zij zijn zelf verantwoordelijk voor hun werk en het verkrijgen van opdrachten. Verdere ontwikkeling van De Waarnemer gaat in samenspraak met waarnemers die ingestapt zijn, de maten.”

Meer informatie over De Waarnemer staat op www.talmor.nl.

(Foto: 2nix Studio/Shutterstock)

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *