De omvang en gevolgen van riskant alcoholgebruik

De omvang en gevolgen van riskant alcoholgebruik

Datum: 30 november 2018

Hoewel de Nederlandse richtlijn van de Gezondheidsraad luidt: ‘Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag’ is alcoholgebruik onder volwassenen algemeen geaccepteerd. Bij een beperkt deel van de alcoholgebruikers leidt het gebruik echter tot verstoring van het dagelijks functioneren. Landelijke inzet op alcoholpreventie is daarom zeker zinvol. Terugdringing van overmatig en zwaar alcoholgebruik staat ook op de agenda van het Preventieakkoord. Het Trimbos Instituut heeft een factsheet uitgebracht over riskant alcoholgebruik. 

De Factsheet riskant alcoholgebruik in Nederland brengt de omvang en gevolgen van het alcoholgebruik in kaart. Van de 80 procent van de bevolking van 18 jaar of ouder die in dat jaar alcohol heeft gedronken, is 1 op de 6 een riskante drinker. Dat gaat om grote aantallen, namelijk: 1.790.000 personen of te wel 14% van de Nederlandse bevolking van 18 jaar en ouder.

Vooral hoogopgeleide mannen
Het Nationaal Preventieakkoord noemt nog iets hogere cijfers: 8,8% van de Nederlanders drinkt overmatig: meer dan 14 glazen voor vrouwen en 21 voor mannen per week en 8,5% drinkt zwaar (dus nog meer!). Volgens onderzoek van het Trimbos zijn het vooral mannen, jongere drinkers, hoogopgeleiden en alcoholgebruikers met een Nederlandse achtergrond die een duidelijk verhoogd risico lopen op riskant gebruik. De verschillen zijn substantieel. Zo komt riskant drinken onder mannelijke drinkers bijna 3 keer vaker voor vergeleken met vrouwen. Hoogopgeleide drinkers twee keer zo vaak riskante drinkers vergeleken met laagopgeleide drinkers.

Problemen door het drinkgedrag
Het streven in het preventie-akkoord is om het alcoholgebruik terug te brengen naar: maximaal 5% van de volwassenen drinkt overmatig en maximaal 5% van de volwassenen drinkt zwaar.

Waarom is dat nodig? Het Trimbos Instituut geeft dat duidelijk aan. Een riskante drinker drinkt zodanig dat er problemen worden ervaren door het drinkgedrag, bijvoorbeeld verplichtingen niet na kunnen komen, rijden onder invloed, spijt hebben van het alcoholgebruik of van anderen het advies krijgen om minder te drinken. Ze ervaren veel vaker dan niet-riskante gebruikers alcoholgerelateerde problemen, zoals geheugenverlies, agressie, vandalisme of een ongeval. Ze zitten vaker met meer dan 2 glazen alcohol achter het stuur en komen  door het alcoholgebruik vaker in contact met de politie. Dit alles brengt naast persoonlijke ellende, ook veel maatschappelijke kosten met zich mee.

Aanpak alcoholpreventie
Het Preventieakkoord zet in op afspraken van sportverenigingen over alcohol, zoals niet schenken tijdens jeugdwedstrijden en geen alcoholreclame naast het veld. Het wil een beperking van prijsacties van producten met alcohol en meer voorlichting over de gezondheidsrisico’s van alcohol.

Het Trimbos Instituut pleit voor alcoholpreventie, door middel van (online) screening en kortdurende interventies. Dit is met name voor de lichtere vormen van alcoholproblematiek van belang om daarmee ernstigere problematiek en langdurige behandeltrajecten te voorkomen.

Zie ook het artikel op ZorgenZ: Nationaal Preventieakkoord: start van een beweging. 

 

(Foto: Shutterstock)

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *