De Nije Veste zet in op gezondheid en gedrag

De Nije Veste zet in op gezondheid en gedrag

Datum: 24 november 2014

de_nije_veste_zorgenz“Een kijkje in de keuken bij innovatieve projecten”. Zo omschrijft ZonMw de expertmeetings die ze heeft georganiseerd. Waaronder een bezoek aan gezondheidscentrum De Nije Veste in Nijkerk. Een gezondheidscentrum met een visie. Haar inzet? Een verschuiving van ziekte & zorg naar gezondheid & gedrag.

Het gebouw straalt deze visie uit. Naast de entree is een ‘beweegplein’, in het gebouw heeft de trap een centrale plek en er is een vorstelijke oefenzaal. “Gezondheid hangt nauw samen met bewegen”, verklaart directeur Carl Verheijen, voormalig topschaatser. Het feit dat in de zorg wordt betaald voor processen vindt hij ronduit onbegrijpelijk. “Je wordt niet afgerekend op resultaat. Alle prikkels zijn gericht op ziekte, dat wordt beloond. We krijgen betaald voor behandelen en voorkomen van erger. Maar hoe kunnen we de zorgvraag terugdringen? We willen graag in dat voortraject handelen om mensen langer in goede gezondheid te laten leven. Dat levert persoonlijke kwaliteit op en tegelijk is het van groot maatschappelijk belang.”

Gebiedsteams in gezondheidscentra
In Nijkerk zijn twee gezondheidscentra: Corlaer en De Nije Veste, met dezelfde directie. Ze hebben reeds vroeg geïnvesteerd in een goede relatie met de gemeente. “Gemeente en zorg zijn twee verschillende culturen, met verschillend taalgebruik. Investeer in elkaar te begrijpen in woorden.” Dankzij deze inzet weten gemeente en de twee gezondheidscentra in Nijkerk elkaar nu te vinden. “In Nijkerk is ervoor gekozen om de gebiedsteams te positioneren in het gezondheidscentrum. Daar vindt dus ook de ontmoeting plaats, waardoor er vanzelf iets zal gaan ontstaan. We moeten niet vanuit silo’s weken, maar gezamenlijk inspelen op de vragen en behoeften”, is de overtuiging van Verheijen.

Versterk organisatievermogen
Nijkerk is een JOGG-gemeente (jongeren op gezond gewicht) en neemt deel aan de buurtsportcoachregeling. De medewerkers zijn in dienst bij de Stichting Nijkerk Sportief en Gezond, die daarvoor in het leven is geroepen. “Zo is de verbinding gemaakt zonder vast te lopen in belangen. De decentralisatie is ingrijpend en de gemeente en eerstelijnszorg zullen meer in elkaar schuiven. Dat betekent ook dat de eerstelijnszorg haar organisatiegraad en organisatievermogen moet versterken. Die kracht kun je inzetten voor innovaties. Zonder dat kom je geen stap verder.”

Health check
Omdat preventie en voorzorg niet tot de officiële taken van de eerstelijnszorg hoort, is Verheijen in overleg met VWS. Daarnaast overlegt hij met zorgverzekeraar Achmea en de gemeente over de inzet van mensen en middelen. “We willen graag het Nijkerks preventiefonds, waaruit we preventie en voorzorg kunnen betalen. Onze inzet op o.a. psychische zorg en longzorg leidt tot lagere kosten in de tweede lijn, een deel van die besparingen zouden naar dat fonds kunnen. Daaruit kunnen we dan onder meer de ‘Health check’ bekostigen. We willen graag alle Nijkerkers deze check aanbieden. Dat biedt inzicht in het risicoprofiel op de grootste risico’s, maar het maakt mensen ook bewust van hun gedrag.”

Match sociaal en zorg
“We moeten elkaar vinden op het snijvlak van zorg en welbevinden. Een goede match tussen sociaal en zorg is essentieel’, besluit Verheijen. “Daarom moet de eerstelijnszorg niet stil staan in deze veranderende wereld. Zoek elkaar op!”

Gerda van Beek

Meer informatie? Kijk op www.denijeveste.nl, o.a. voor de beweegprogramma’s als Nijkerk Diabetes Challenge, WandelFit en de RollatorRun.

(De centraal opgestelde trap in De Nije Veste. Foto: Gerda van Beek)

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *