Een gezamenlijk medisch consult? Hierom

Een gezamenlijk medisch consult? Hierom

Datum: 23 oktober 2019

Bij een gezamenlijk consult heeft de patiënt anderhalf uur toegang tot kennis omdat je ieders vragen en de antwoorden daarop hoort.

Raedelijn is voorstander van een gezamenlijk medisch consult (GMC) als vervanging van een regulier consult. Deze regionale ondersteuningsstructuur (ROS) voor Midden-Nederland begeleidt daarom om die reden huisartsenpraktijken in het houden én ontwerpen van zo’n consult. Een GMC heeft voordelen voor patiënten en zorgverleners maar ook aantoonbaar meer impact op de gezondheid van patiënten. Zij waarderen de hoeveelheid kennis en de oplossingen van andere deelnemers die ze opdoen in anderhalf uur. Een GMC vergt vakinhoudelijk en organisatorisch wel wat van zorgverleners, benadrukt adviseur Matthijs Zwier.

Dat blijkt uit de SROI (social return on investment) die Vital Innovators voor Raedelijn uitvoerde bij Gezondheidscentrum Mariahoek. “Patiënten die deelnemen aan deze interventie ervaren een hogere kwaliteit van leven”, vertelt Maarten Ploeg, onderzoeker van Vital Innovators. “Het GMC heeft een zeer positieve businesscase: elke euro investering in het GMC in de periode van 2019 tot 2022 levert 4,3 euro op. Drivers zijn toename van de kwaliteit van leven en minder kosten in de tweede lijn en farmacie. Dit beeld komt overeen met de SROI-analyses voor Zelfzorg Ondersteund.”

Anderhalf uur toegang tot kennis
Matthijs Zwier, adviseur bij Raedelijn: “Iedere praktijk maakt zelf een eigen ontwerp over hoe het GMC vormgegeven wordt. Het principe is dat je met een groep van tien tot twaalf patiënten met dezelfde chronische aandoening of vergelijkbare risico’s op een chronische aandoening anderhalf uur samenkomt. De patiënten bepalen aan de hand van de vragen die ze hebben de agenda van de bijeenkomst. Het idee is dat je persoonlijk de tijd krijgt om vragen te stellen, zoals bij een ‘normaal’ consult, maar ook van anderen en hun vragen leert, want die gaan ook over jouw klachten en symptomen. Op een normaal consult hebben patiënten vaak maar tien minuten de tijd bij de huisarts of dertig minuten bij de poh. Bij een gezamenlijk consult heeft de patiënt anderhalf uur toegang tot kennis omdat je ieders vragen en de antwoorden daarop hoort.”

Oplossingen van deelnemers
Huisarts Irene Groenewegen liep al langer rond met het idee van een GMC. Zwier kwam met haar in contact. Samen met collega-zorgverleners biedt ze nu gezamenlijke consulten aan op het gebied van (pre)diabetes. “Ik ben gespreksleider en verdeel de tijd die we hebben over de aanwezigen. We doen geen onderzoeken, we hebben ook geen labuitslagen. Het is dus geen lichamelijk consult, maar: wat wil jij weten over jouw aandoening? Mensen in het GMC waarderen de hoeveelheid expertise die ze opdoen in anderhalf uur. Niet alleen door de antwoorden van de zorgverleners, maar door ook oplossingen van andere deelnemers. We hebben eenmaal een opvolg GMC gedaan. Die groep kwam na drie maanden nogmaals”, aldus Irene.

Verbetering op twee vlakken
Zwier benadrukt dat het GMC vakinhoudelijk maar ook organisatorisch wel wat vergt van zorgverleners. Juist vanwege deze combi lijkt het GMC ook zo succesvol, je voert verbetering door op twee vlakken. Een GMC voer je uit met een team, dat kan bestaan uit twee of drie professionals. Voor de continuïteit en het draagvlak is het logisch om met minimaal vijf professionals het GMC te ontwerpen.”

Dit artikel is met toestemming overgenomen van Raedelijn. Lees het volledige artikel op de website: Gaan patiënten voortaan in een groep naar de huisarts?

(Foto: Shutterstock)

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *