Congres Triple Aim: geland in Nederland

Congres Triple Aim: geland in Nederland

Datum: 12 maart 2016

triple_aim_zorgenzHet Jan van Es Instituut organiseert voor de vierde maal het Triple Aim Congres. Op dinsdag 21 juni, van 09.00 tot 17.00 uur bij het Jan van Es Instituut in Almere, worden successen gedeeld, zijn IHI en Gesundes Kinsingtal in beeld, inspireren gerenommeerde sprekers en wordt de vraag gesteld: wat leren we van de successen?

In Nederland wordt in verschillende regio’s door individuen en organisaties reeds een aantal jaar de Triple Aim nagestreefd. Langzaamaan komen de eerste voorzichtige successen naar buiten van de aanpak die zich richt op de risico’s in de populatie vanuit burgerperspectief: een betere persoonlijk ervaren gezondheid, een gezondere populatie en lagere kosten.

Successen
Triple Aim als filosofie en benadering is dus wel geland in Nederland, constateert het Jan van Es Instituut. Maar duidelijk is dat de scherpte over de benadering bij velen nog niet echt is doorgedrongen. Het bewijs over de effecten van inzetten op de drieledige doelstelling ontbreekt nog veelal. Bemoedigend is de recente publicatie van de IHI over de successen van zeven jaar Triple Aim en nog meer bijzonder is het resultaat dat na tien jaar in het Gesundes Kinsigtal wordt bereikt: een langere levensverwachting tegen lagere kosten, met meer tevreden patiënten én blijere professionals.

Leren en verspreiden
Successen moet je delen, stelt het Jan van Es Instituut. Dit doe je door de data te laten spreken, door te laten zien wat het oplevert en door de verhalen van professionals en burgers te laten zien. Tijdens het Triple Aim congres in juni worden deze successen getoond. Maar dan: wat leren we van deze successen? Onder welke condities kunnen zorgverleners deze successen verder verspreiden? Wie en wat zien hiervoor nodig? Dat zijn vragen die tijdens dit congres aan de orde komen. Het congres ‘Triple Aim: geland in Nederland!’ is bedoeld voor zorgprofessionals, bestuurders, zorgverzekeraars, beleidsmakers, zorgondernemers, innovators, organisatieadviseurs, onderzoekers en overige geïnteresseerden die actief zijn de zorg van de toekomst om te zetten in de toekomst van de zorg.

De kernvragen
Tijdens het congres worden de nieuwste internationale en nationale ontwikkelingen geschetst. De onderwerpen van de Triple Aim aanpak als populatie management, risico stratificatie, regionale governance en bekostiging worden behandeld in de diverse succes stories. De kernvragen van het congres zijn:
– Is er bewijs dat Triple Aim succesvol is?
– Onder welke condities is Triple Aim succesvol?
Hierop gaan sprekers in, zoals Ninon Lewis, director Institute Health Care Improvement Cambridge Mass (USA), Prof Dirk Ruwaard, Universiteit Maastricht en dr Marc Bruijnzeels van het Jan van Es Instituut. Hiernaast zal een aantal regio’s uit Nederland aan het woord komen. Voor deelname: zie de website van het Jan van Es Instituut.

Naar Gotenborg
Voorafgaand aan het congres gaan het JVEI en vijftien ROS-adviseurs naar het grote Quality Improvement Congres in Gotenborg in Zweden dat wordt georganiseerd door de BMJ samen met de IHI. De IHI is dé uitvinder van de Triple Aim; een filosofie om innovatie en verbeteringen in de zorg te realiseren. Deze reis is onderdeel van een langer traject waarin het ROS-Netwerk en het Jan van Es Instituut samen meer kennis en vaardigheden over de toepassing van Triple Aim in Nederland willen verspreiden.

(Foto: Smit/Shutterstock)

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *