Cijfers, feiten en weetjes over wijkverpleging

Cijfers, feiten en weetjes over wijkverpleging

Datum: 20 juli 2018

volksgezonsheidenzorg_feiten_en_cijfers_zorgenzIn 2017 hebben ruim 550.000 mensen gebruik gemaakt van wijkverpleging. Per maand stroomden er 18.000 nieuwe cliënten in. De totale uitgaven voor wijkverpleging in 2017 bedragen 3,4 miljard euro, ofwel: gemiddeld 6.200 euro per cliënt. Dat is 6% hoger dan in 2016. Het gebruik verschilt echter sterk per regio. 

Dit blijkt uit onderzoek van Vektis Intelligence naar de wijkverpleegkundige zorg in Nederland.

Gemiddeld 75 jaar
Het zal niemand verbazen: het zijn voornamelijk ouderen die er gebruik van maken. In 2017 is de gemiddelde leeftijd 75 jaar. In dat jaar heeft een patiënt/cliënt gemiddeld 4 maanden achtereenvolgend wijkverpleging ontvangen en gemiddeld 8 uur per week. Mensen die palliatief terminale zorg ontvangen, krijgen veruit de meeste uren zorg per week (30 uur).

Nagenoeg alle mensen die wijkverpleegkundige zorg ontvangen, maken ook gebruik van geneesmiddelen (99%) en ziekenhuiszorg (95%). Het grootste deel (79%) gebruikt eveneens hulpmiddelen (bijvoorbeeld een bloedsuikermeter).

Grote regionale verschillen
Er zijn wel opvallende regionale verschillen. Bewoners van Stadskanaal, Westerwolde en heel Zeeuws Vlaanderen maakten in 2017 er het meest gebruik van. Hier ontvangt ruim 5% van de bevolking wijkverpleging. In Lansingerland, Urk en Zeewolde is dit minder dan de helft, namelijk 2%.

Duizenden zorgaanbieders
In 2017 hebben de zorgverzekeraars 2041 zorgaanbieders gecontracteerd die via zorg in natura wijkverpleging verzorgen. Daarnaast leveren ongeveer 2500 zorgaanbieders zorg via het persoonsgebonden budget.

Meer weten?
Op Zorgprisma Publiek zijn alle inzichten over de wijkverpleegkundige zorg beknopt en overzichtelijk gebundeld.

 

(Foto: Shutterstock)

 

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *