Campagne Taal maakt gezonder

Campagne Taal maakt gezonder

Datum: 9 september 2014

princes_laurentien_en_henk_bakker_zorgenzLEES- EN SCHRIJFPROBLEMEN HERKENNEN – Op 11 september a.s. wordt in het Louwman Museum in Den Haag de campagne Taal maakt gezonder gelanceerd. Een samenwerking tussen de Verenigde EersteLijns Organisaties (VELO) en Stichting Lezen & Schrijven. Deze campagne voorziet zorgverleners van informatie, tips en tools om laaggeletterdheid in de vertrouwelijkheid van de spreekkamer of bij de patiënt thuis aan te pakken.

Nederland telt 1,3 miljoen laaggeletterden. Zij zijn niet goed in staat om de groeiende verantwoordelijkheid te dragen die de overheid, ook in de gezondheidszorg, steeds meer van ons vraagt. Onderzoek toont aan dat de gezondheidssituatie van geletterde mensen in vele opzichten beter is dan die van mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Dit heeft deels te maken met verschil in opleiding. Laagopgeleiden leven zeven jaar korter en vijftien jaar korter zonder gebreken dan hoogopgeleiden. Veel laaggeletterden zijn laagopgeleid. Zij missen de vaardigheden om adequaat om te gaan met informatie over gezondheid, ziekte en zorg. De gevolgen daarvan voor hun gezondheid zijn groot.

Patiënten verwijzen naar taalcursus
Zorgverleners kunnen helpen om deze gezondheidsrisico’s en de daarmee samenhangende zorgkosten te beperken door lees- en schrijfproblemen te herkennen en te bespreken en hun laaggeletterde patiënten door te verwijzen naar een taalcursus. Uit recent onderzoek blijkt dat eerstelijnszorgverleners laaggeletterden in hun zorgpraktijk graag willen helpen, maar beter willen weten hoe. De campagne Taal maakt gezonder voorziet in deze behoefte.

Steven van Eijck
De campagne Taal maakt gezonder wordt in aanwezigheid van H.K.H. Prinses Laurentien der Nederlanden gelanceerd tijdens het afscheidssymposium van Steven van Eijck als voorzitter van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). Minister Edith Schippers en staatssecretaris Martin van Rijn van VWS zijn daarbij aanwezig. Dan worden nadere gegevens over het onderzoek naar laaggeletterden in de zorgpraktijk bekend gemaakt en wordt het wachtkamerboekje Taal maakt gezonder overhandigd.

(Op de foto H.K.H. Prinses Laurentien en de nieuwe voorzitter van VELO Henk Bakker.)

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *