Burger beheerder van eigen patiëntgegevens

Burger beheerder van eigen patiëntgegevens

Datum: 19 maart 2018

Bruno Bruins, minister voor Medische Zorg schuwt geen grote beloftes. “Vanaf volgend jaar kan iedereen die dit wil zijn medische gegevens zelf beheren via computer, tablet of mobiele telefoon. Degenen die dat willen, kunnen die informatie delen met zorgverleners”, zo kondigt hij aan.

Of het haalbaar is? Het debacle van het elektronisch patiëntendossier (het epd) staat iedereen nog voor ogen. Nu ligt het echter anders, want niet de overheid, een landelijk systeem of de zorgverlenende instanties krijgen de regie, maar patiënt zelf. Burgers bepalen zelf welke gegevens in deze ‘persoonlijke gezondheidsomgeving’ worden opgenomen, zo laat Bruins weten in een interview met de Volkskrant.

Pgo is het nieuwe epd (maar dan anders)
Pgo wordt de vervangende afkorting voor epd. Pgo staat voor persoonlijke gezondheidsomgeving en heeft een wezenlijk ander uitgangspunt dan het epd. Het oude epd-idee van één systeem voor alle Nederlanders wordt losgelaten. Elke burger bepaalt zelf welke gegevens in de pgo komen. Dat gebeurt in overleg met hun zorgverleners die de gegevens beschikbaar stellen, zoals huisarts, ziekenhuis, fysiotherapeut, apotheken en ggz. En burgers bepalen zelf welke informatie zij willen delen, en met welke zorgverleners.

Veiliger dan DigiD
Er worden in de zorg overal patiëntgegevens verzameld, zegt Bruins. “Er zijn al apps op de markt waar je die gegevens kunt bundelen. Nu worden de spelregels vastgelegd. Er wordt nu een praktijkproef gedaan, die in de zomer afgerond moet zijn. Het is de bedoeling dat het systeem volgend jaar beschikbaar komt voor iedereen”.

Hij belooft dat de beveiliging aan de hoogste eisen zal voldoen. Die wordt beter dan DigiD, het beveiligde digitale communicatiesysteem van de overheid. “Het wordt versleuteld, zodat de privacy beschermd is”, aldus Bruins. En voor iedereen die nu zijn wenkbrauwen optrekt, volgt de geruststelling: “Maar wel zo, dat de goede gegevens paraat zijn als ze nodig zijn. Ook moet het  zo worden geregeld dat iedereen ermee overweg kan, ook laaggeletterden.”

Subsidie
Met 3 miljoen euro subsidieert Bruins de ontwikkeling van de pgo, dat gebeurt door een samenwerkingsverband van patiënten, zorgverzekeraars, zorgaanbieders en het Nictiz. Ter vergelijking: minister Schippers heeft in haar periode al 125 miljoen subsidie verleend voor het toegankelijker maken van patiëntgegevens via het LSP (landelijk schakelpunt).

(Foto’s: Rijksoverheid en Shutterstock)

 

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *