Bruins: ‘Groot draagvlak voor brede overgangsregeling regieverpleegkundige’

Bruins: ‘Groot draagvlak voor brede overgangsregeling regieverpleegkundige’

Datum: 12 juli 2019

Onder verpleegkundigen is veel beroering en boosheid over de nieuwe functie regieverpleegkundige die in het kader van de wet BIG II is toegevoegd aan de verpleegkundige beroepen. Het jaartal 2012 is cruciaal. Dat bepaalt of zij aanvullende scholing moeten volgen om toegang te krijgen tot het register van regieverpleegkundigen. Zo veel ervaring en dan toch weer terug naar school, reageerden ze. Het jaagt verpleegkundigen hun vak uit, is de veelgehoorde kritiek. En waarom weer een nieuw beroep erbij? Die kritiek is aan dovemansoren gericht, want minister Bruins (Medische Zorg) heeft na vragen van Kamerleden gezegd dat de overgangsregeling een breed draagvlak heeft en dat hij vanzelfsprekend geen vergrote uitstroom wil.

In de nieuwe wet BIG, die op z’n vroegst per 1 juli 2020 in werking zal treden, is de keuze gemaakt om de functie van verpleegkundige te verdelen in de HBO-opgeleide verpleegkundige (de regieverpleegkundige) en de MBO-opgeleide verpleegkundige. Van beide is een nieuw generiek beroepsprofiel gemaakt.
Er is een wetsvoorstel waarin staat dat verpleegkundigen met een HBO-V-diploma van na 2012 zich mogen registreren als regieverpleegkundige en moeten de collega’s van voor 2012 een toets doen om datzelfde doel te bereiken. MBO- en inservice opgeleiden (met diverse specialisaties) moeten zich laten scholen om straks ook officieel te doen wat ze al vele jaren doen: werken als regieverpleegkundigen. Er komt een overgangsregeling voor verpleegkundigen die zich als regieverpleegkundige willen registreren, maar nog niet over alle wettelijk benodigde kwalificaties beschikken voor dit nieuwe beroep.
Lees het artikel op ZorgenZ: Overgangsregeling voor verpleegkundigen

Reacties
‘Waarom word ik na 43 jaar in de zorg, diverse verantwoordelijke functies, post hbo opleiding, enz. enz., gedegradeerd en gekleineerd? Mijn zorgvuldig bijgehouden portfolio (waar “onze” beroepsvereniging zo prat op gaat en zulke hoge punten voor geeft) kan direct de vuilnisbak in’, twittert wijkverpleegkundige Berty bij Buurtzorg Assen.
Marjan Enzlin, hoofdredacteur van Arts en Auto, schreef in haar commentaar: ‘Hele afdelingen met HBO-verpleegkundigen van na 2012 worden gerund door ervaren (MBO- of inservice opgeleide) verpleegkundigen van voor dat jaartal en halve ziekenhuizen draaien op hun expertise. Natuurlijk kunnen zij via een overgangsregeling toegang krijgen tot het register van regieverpleegkundigen, maar daar horen ze mijns inziens zonder overgang gewoon in thuis.’

Draagvlak
De beroepsverenigingen onderschrijven het wetsvoorstel, maar hebben de zorgen van hun achterban wel besproken met de minister. Deze laat in de brief aan de Kamer weten dat er een groot draagvlak onder de beroepsorganisatie, de werkgever- en werknemerspartijen is voor de overgangsregeling.
De grens van 2012 komt volgens de bewindsman uit het advies van de commissie Meurs. ‘De commissie van deskundigen heeft in haar advies geoordeeld dat oud hbo-opgeleide verpleegkundigen die vanaf 2012 zijn afgestudeerd in dezelfde mate de benodigde competenties beheersen als de verpleegkundige met een Bachelor Nursing 2020 diploma, wat het uitgangspunt is van de commissie.’
Bruins laat verder weten geen vergrote uitstroom te willen en dat er daarom sprake is van een brede overgangsregeling, zodat een grote groep verpleegkundigen zich op termijn kan registreren als regieverpleegkundige.

Lees hier de brief aan de Tweede Kamer

 

(Foto: Shutterstock)

 

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *