Binnen half jaar overal regionale loketten voor ELV-bedden

Binnen half jaar overal regionale loketten voor ELV-bedden

Datum: 26 oktober 2017

SEH en wijkverplegingPer april volgend jaar zijn er overal loketten waar huisartsen en ziekenhuizen kunnen informeren naar de beschikbaarheid van eerstelijnsverblijfbedden. Dat verwacht Zorgverzekeraars Nederland. Het blijkt uit antwoorden op vragen vanuit de Tweede Kamer over de VWS-begroting voor 2018.

Artsen hebben al lange tijd moeite om geschikte bedden te vinden voor patiënten die tijdelijk niet thuis kunnen verblijven, maar te goed zijn om een ziekenhuisbed te (blijven) bezetten. Onder andere de Landelijke Huisartsen Vereniging dringt al langer aan op het creëren van regionale loketten, waar artsen kunnen informeren naar de beschikbaarheid van eerstelijnsverblijfbedden (ELV) voor deze groep patiënten, meestal ouderen. In het hoofdlijnenakkoord voor 2018 voor huisartsenzorg hebben zorgverzekeraars toegezegd om dit te regelen. ZorgenZ berichtte hier eerder over.

In september in 9 van 31 regio’s een loket
Uit een overzicht dat ZN naar demissionair VWS-minister Edith Schippers heeft gestuurd, blijkt dat er per september in negen van 31 regio’s een loket was waar artsen uit die regio terechtkonden, en dat er zeven regio’s waren met een loket dat die regio gedeeltelijk besloeg. ZN  verwacht dat per januari twee derde van alle regio’s volledig worden gedekt door een ELV-loket, en dus per april alle regio’s.

Volgens Schippers zijn er geen signalen dat er landelijk te weinig capaciteit aan ELV-bedden is ingekocht door zorgverzekeraars.

(Foto: Shutterstock)

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *