Bied carrièrekansen en loopbaan om mensen te behouden voor de zorg

Bied carrièrekansen en loopbaan om mensen te behouden voor de zorg

Datum: 26 maart 2018

Werken in de zorg is steeds vaker een loopbaan en steeds minder een roeping. Dat blijkt uit onderzoek van beroepsvereniging V&VN naar ambities, carrièremogelijkheden en salaris van verpleegkundigen en verzorgenden. 47% van de ondervraagden vindt dat er in de zorg te weinig aandacht is voor loopbaanplanning. Bij de wens om een stap te zetten, wordt de helft niet gesteund door de werkgever. Het huidige salaris staat niet in relatie tot de zwaarte van het werk, zegt 68%.

Andere uitkomsten: Driekwart van de mensen die een toeslag krijgt voor onregelmatig werk, zou zonder dat extra geld niet rond kunnen komen. Door het grote aantal vacatures werken parttimers gemiddeld minstens 1 dag per week extra.

Meer werken om gaten op te vullen
Ruim 2100 verzorgenden, verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten deden mee aan het onderzoek van V&VN naar doorgroeimogelijkheden en -wensen, salaris en contract. Een ruime meerderheid heeft een klein contract, maar werkt structureel meer. Gemiddeld werken mensen 11 uur meer om gaten in het rooster op te vullen.
Een ruime meerderheid (68%) vindt het salaris niet in overeenstemming met de zwaarte van de baan.

Toeslag vaak noodzakelijke aanvulling op inkomen
Mannen werken vaker dan vrouwen fulltime en onderhandelen vaker over hun salaris. Ze hebben daarbij bijna twee keer zo vaak als vrouwen succes. Bijna één-derde van de respondenten heeft helemaal geen mogelijkheid om over het salaris te onderhandelen.
De toeslag voor werk in de avond, nacht of weekend, is in veel gevallen geen luxe: 72% van de mensen met deze onregelmatigheidstoeslag geeft aan dat dit een noodzakelijke aanvulling is op het inkomen.

Ambitie en doorgroeimogelijkheden
Ruim 60% van de ondervraagde verpleegkundigen en verzorgenden wil een carrièrestap zetten. Dat kan een andere functie zijn in de directe patiëntenzorg (29%) of een combinatie van zorg en een coördinerende of leidinggevende baan. Er komen – ook door de nieuwe beroepsprofielen – steeds meer mogelijkheden voor doorgroei binnen het vak: ruim een kwart wil doorgroeien naar een functie als regieverpleegkundige of verpleegkundig specialist.
Bijna de helft van de ondervraagden vindt dat er in de zorg te weinig aandacht is voor carrière maken. 46% van de mensen die graag een stap willen zetten, wordt niet gesteund door de werkgever.

Loopbaanplanning moet ook in zorg vanzelfsprekend worden
Sonja Kersten, directeur van V&VN: “Dit is het vak van de toekomst: beroepen met mogelijkheden om door te groeien of om gewoon iedere dag een beetje beter te worden in je vak, want dat hoor ik ook. Verpleegkundigen en verzorgenden zijn vaak heel gemotiveerd voor hun patiënten, maar ze mogen zich ook laten horen. Carrièreperspectief, loopbaanplanning én onderhandelen over je contract, moeten in de zorg net zo vanzelfsprekend worden als daarbuiten. Daarmee maak je het vak ook aantrekkelijk voor jonge mensen en zij-instromers.”

(Foto: Shutterstock)

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *