App voor teleconsultatie tussen huisarts en dermatoloog

App voor teleconsultatie tussen huisarts en dermatoloog

Datum: 4 januari 2019

De huisartsen in Almere en de dermatologen van het Flevoziekenhuis gebruiken de app Patiëntoverleg voor teleconsultatie. De app maakt heel eenvoudig patiëntoverleg tussen huisarts en dermatoloog mogelijk bij twijfel over bijna alle dermatologische aandoeningen. Nadat de huisarts een foto van een afwijkende huidaandoening met de mobiele telefoon heeft verstuurd, antwoordt de dermatoloog binnen drie dagen met een diagnose en/of een behandeladvies. In meer dan 80% van de gevallen is een verwijzing en een ziekenhuisbezoek daarna niet meer nodig.

De app wordt gebruikt in ZorgDomein. Het voordeel consultatie via de app is dat de uitslag snel bekend is. Want in tegenstelling tot een bezoek aan de dermatoloog in het ziekenhuis, is er nu geen sprake van wachttijden. Dit bespaart de patiënt langere onzekerheid, reistijd naar het ziekenhuis en de bijbehorende kosten. De kosten van de teleconsultatie – ongeveer 50 euro – gaan weliswaar af van het eigen risico van de patiënt, maar dit komt in plaats van het ziekenhuisbezoektarief. Teleconsultatie is daardoor voor de patiënt aanzienlijk goedkoper.

Geslaagde pilot
In de pilot van vier maanden hebben meerdere huisartsen met een mobiele telefoon digitale foto’s van afwijkende huidaandoeningen van patiënten via de beveiligde app naar de dermatoloog verstuurd. Na een evaluatie is besloten om de app Patiëntoverleg bij alle huisartsen in Almere in te zetten. Daartoe wordt de app bij alle huisartsen in Almere onder de aandacht gebracht met het verzoek deze te installeren op hun telefoon.

Inzet bij andere specialismen
Een volgende stap is dat gezamenlijk wordt bekeken welke specialismen aan de app kunnen worden toegevoegd, om deze laagdrempelige wijze van overleg tussen huisarts en specialist breder te faciliteren. Zo kunnen de voordelen daarvan verder worden benut.

(Foto: Shutterstock)

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *