App voor ‘de stille epidemie’

App voor ‘de stille epidemie’

Datum: 28 januari 2015

app_osteoporose_zorgenzOSTEOPOROSE EN ORGANISATIE – In haar uitgebreide zorgloopbaan merkte Monique Troost dat osteoporose weinig is ingebed in de huisartsenpraktijk. Na een boekje heeft ze nu een complete Zorgapp Osteoporose en Fractuurpreventie ontwikkeld. Om op basis van de NHG-standaard de aandoening in de praktijken op te sporen en de zorg voor de patiënten goed te organiseren.

Na tien jaar wijkverpleging werkt Monique Troost al geruim 15 jaar als adviseur, docent en (project)manager in de eerstelijns gezondheidszorg en geeft ze invulling aan zorginnovatie en beleid binnen de Twentse Huisartsen Onderneming (THOON). Hiernaast is zij in 2011 als zelfstandig adviseur gestart en richt zich vanuit haar eigen bureau vooral op de organisatie van osteoporose en fractuurpreventie in de eerste lijn buiten de regio Twente.

Hoe belangrijk is de zorg bij osteoporose?
“Osteoporose is in de laatste vijftien jaar doorgedrongen tot de top vijf van chronische ziekten in Nederland. Volgens het RIVM hebben ongeveer 850.000 mensen osteoporose en dat aantal zal naar 1,2 miljoen mensen in 2025 groeien. Vooral onder 75-plusser zal osteoporose sterk toenemen. Het wordt ook wel ‘de stille epidemie’ genoemd,” licht Monique Troost toe. “Omdat de aandoening op zichzelf weinig klachten geeft. De consequenties van osteoporose kunnen echter ernstig zijn. Per huisartsenpraktijk hebben gemiddeld 100-150 mensen osteoporose, maar slechts 20% is bekend.”

Wat kan een praktijk met de app?
“De app is primair bedoeld voor huisartsenpraktijken die de osteoporosezorg willen opzetten. Met name de praktijkondersteuners en de assistenten hebben dan veel behoefte aan structuur. Het is een instrument om de praktijk in osteoporosezorg goed op orde te krijgen.”
De app is opgebouwd uit 27 flowcharts en bevat praktische aanbevelingen ter ondersteuning van zorgprofessionals. De informatie is gebaseerd op de NHG- standaard fractuurpreventie 2012, aangevuld met kennis en praktische ervaringen van huisartsen en praktijkondersteuners. Zo bevat de app:
– Een werkschema
– Een praktische checklist voor het opzetten van een osteoporosespreekuur
– Het invoeren van Excel-afspraken en het opzetten van een follow-up systeem
– Links naar relevante websites
– Handige tools.

Transmuraal fractuurprogramma
De app die is beschikbaar voor iOS en Android. Hiernaast heeft Monique Troost op basis van opgedane ervaringen in adviestrajecten en scholingen, diensten ontwikkeld die de huisartsenpraktijk helpen bij het opzetten van gestructureerde osteoporosezorg. Ze vertelt: “Ik verzorg geregeld scholing. Verder merk ik dat in veel regio’s nog onvoldoende afspraken bestaan tussen eerste en tweede lijn over preventie en behandeling na een eerste of volgende fractuur bij patiënten boven de 50 jaar. Hierdoor krijgt deze patiënt niet altijd de juiste zorg op de juiste plek. Huisartsen en specialisten die hierin samen willen werken, kunnen van mij advies krijgen bij het opzetten van een transmuraal fractuurprogramma. Ik kan huisartsen die gebruik willen maken van de innovatiegelden in segment 3, ondersteunen bij het schrijven van de projectaanvraag tot en met het implementeren van de module.”

Meer informatie op www.osteoporoseadvies-huisartsen.nl. Monique Troost is bereikbaar via T. (06) 41136903 en E. moniquetroost@live.nl.

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *