Wijkkliniek in Amsterdam: spoedkliniek voor ouderen

Wijkkliniek in Amsterdam: spoedkliniek voor ouderen

Datum: 28 mei 2018

AMC, zorginstelling Cordaan en zorgverzekeraar Zilveren Kruis starten in Amsterdam de Wijkkliniek in Zuidoost. De spoedkliniek voor 65-plussers in het voormalig verpleeghuis Eben Haëzer in Zuidoost telt 24 bedden. De eerste patiënten komen volgende maand. Bianca Buurman, bijzonder lector Transmurale Ouderenzorg bij de Hogeschool van Amsterdam (HvA) en het AMC, heeft het initiatief genomen voor dit buurtziekenhuis. Dat meldt Het Parool.

Er komen steeds meer  eerstelijnsverblijven voor mensen die na een ziekte of operatie moeten aansterken. Deze Wijkkliniek onderscheidt zich van deze initiatieven doordat het mensen met acute problemen opneemt. Het is een miniziekenhuis in de buurt, in dit geval aan de Wisseloord in Zuidoost.

ZorgenZ publiceerde eerder over dit initiatief: Buurtziekenhuis op proef in Amsterdam.

“Zieke ouderen betere plek gunnen”
Bianca Buurman heeft de Wijkkliniek opgezet om de overvolle SEH-afdelingen te ontlasten en om “zieke ouderen een betere plek te gunnen.” Volgens haar verslechtert bijna een derde van de ouderen in het ziekenhuisbed zodanig dat de patiënt er bij ontslag slechter aan toe is dan voor de opname. En een vijfde van de ouderen wordt binnen een maand opnieuw opgenomen op de SEH.

Minder SEH-bezoek en ontlasten mantelzorgers
Het team van de Wijkkliniek bestaat uit klinisch geriaters en internisten-ouderengeneeskunde van het AMC en verpleegkundigen van Cordaan. De Wijkkliniek streeft naar twintig procent minder SEH-bezoeken, een halvering van het aantal heropnames, negentig procent uitstroom naar huis en veel minder belasting van mantelzorgers.

Huisartsen positief
De Huisartsenkring Amsterdam is positief over de spoedkliniek: “Het tekort aan plekken voor ouderen om aan te sterken, baart ons al jaren zorgen,” zegt Stella Zonneveld, voorzitter van de Huisartsenkring Amsterdam. “Het is goed dat er nu in elk geval een initiatief is dat experimenteert met oplossingen.” Voordeel is volgens Zonneveld ook dat het hele team in ouderen is gespecialiseerd.
De proef met de Wijkkliniek wordt voor drie jaar betaald door Zilveren Kruis.

Lees hier het artikel uit Het Parool

(Foto: Shutterstock)

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *