Passende zorg in alle gemeenten voor te zware kinderen

Passende zorg in alle gemeenten voor te zware kinderen

Datum: 12 februari 2019

sport_en_beweegaanbod_zorgenzStaatssecretaris Paul Blokhuis heeft tijdens de bijeenkomst Care for Obesity het startsein gegeven voor de volgende fase van de ketenaanpak overgewicht en obesitas bij kinderen. In 2030 moet in alle gemeenten passende ondersteuning en zorg beschikbaar zijn voor kinderen met overgewicht. Het doel is het bevorderen van de gezondheid en kwaliteit van leven van kinderen en het verkleinen van sociaaleconomische gezondheidsverschillen. 

Overgewicht en obesitas zijn de afgelopen decennia sterk toegenomen. In Nederland is één op de zeven kinderen te zwaar. De fysieke en psychische gevolgen hiervan zijn vaak groot. Omstandigheden zoals echtscheiding, ziekte en armoede maken het soms lastig voor kinderen hun leefstijl te veranderen. Kinderen met obesitas of overgewicht hebben dan baat bij passende ondersteuning en zorg door professionals die oog hebben voor hun welzijn.

Staatssecretaris Paul Blokhuis verwoordt het als volgt: ‘Het bespreekbaar maken en terugbrengen van overgewicht is een van de grote vraagstukken van onze tijd. De slimme, persoonlijke aanpak voor kinderen met obesitas gaat ons enorm helpen om hier verder mee te komen. Samen aan de slag!’

Ambities Nationaal Preventieakkoord
De Vrije Universiteit Amsterdam heeft met een aantal gemeenten een succesvol model ontwikkeld om de ondersteuning voor deze kinderen te optimaliseren. Het model biedt een structuur en handvatten om de ketenaanpak lokaal in te richten. Volgend jaar starten 35 gemeenten met de aanpak onder leiding van een coalitie van 5 partijen.

Deze coalitie bestaat uit: Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG), Care for Obesity/Vrije Universiteit Amsterdam (C4O/VU), Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), Nederlands Jeugdinstituut (NJi ) en Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ).

Zie ook Ketenaanpak overgewicht kinderen en de JGZ-richtlijn overgewicht

(Foto: Shutterstock)

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *