Het Roer Moet Om pleit voor ‘herstelwet’

herstelwet_roer_moet_om_zorgenzDe postbus van informateur Edith Schippers stroomt vol met brieven. Daarin leggen allerlei organisaties hun ideeën op tafel. Ook belangengroepen en gelegenheidscoalities uit de zorg komen met wensen voor een regeerakkoord. Zorgenz geeft een paar voorbeelden. Te beginnen met het pleidooi van Het Roer Moet Om (HRMO) voor een ‘herstelwet’.

De doelen van deze herstelwet zijn: prioriteiten anders stellen, regelgeving onder de loep nemen, budgetten verschuiven en het huidige zorgstelsel aanpassen. Het comité wil dat in het regeerakkoord wordt vastgelegd dat de lastendruk en regelgeving voor zorgverleners met meer dan de helft worden verminderd.

Eerst grondige evaluatie huidige zorgstelsel
“Er moeten ook keuzes gemaakt worden om optimale zorg te kunnen blijven leveren”, schrijven huisartsen Bart Meijman, Peter de Groof en Toosje Valkenburg aan informateur Schippers. “Dat betekent: andere prioriteiten stellen, verschuiving in budgetten en aanpassing van het huidige stelsel. Waarbij er niet alleen naar wetgeving gekeken wordt, maar zeker ook naar de regelgeving die daaruit voortvloeit. We noemen dit eenvoudigweg ‘de herstelwet’ die ingevoerd kan worden na een grondige evaluatie van het huidige zorgstelsel waaronder de drie zorgwetten ZVW, WMO en WLZ.”

Leg oproep vast in regeerakkoord
Het Roer Moet Om vraagt de informateur de oproep in een regeerakkoord vast te leggen en biedt hulp aan om te bepalen wat en hoe er precies moet worden geschrapt. ‘Wij realiseren ons dat de overheid een belangrijke rol heeft bij het terugdringen van de lastendruk én dat de reductie van lasten- en regeldruk alleen bereikt kan worden als ook andere partijen zoals beroepsorganisaties, patiëntenorganisaties, zorgverzekeraars, de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de Nederlandse Zorgautoriteit zich committeren’, zo staat in de brief te lezen.

“Halveer lastendruk en regelgeving voor zorgverleners”

(Foto: Sahib Suleymanov/Shutterstock)

 

Gerelateerde berichten

Auteur: Zorgenz
Categorie: Actueel
Tags: , ,

Plaats een Reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *