Ontwerp je eigen regioplan

Ontwerp je eigen regioplan

Datum: 3 juli 2017

regiozorgEen regioplan maken: hoe start je en met wie doe je dat? De zomerdriedaagse ‘Ontwerp je eigen regioplan’, die het Jan van Es Instituut heeft ontwikkeld, biedt uitkomst. Deze driedaagse vindt plaats op 23, 24 en 25 augustus 2017.

Wat is ons antwoord op de groeiende zorgvraag? Hoe zorgen we dat we met dezelfde middelen en mensen onze populatie meer gezondheid geven? Hoe organiseren we dat samen in onze regio? Wie aan de slag wil met het maken van een regioplan, krijgt in deze zomerdriedaagse hiervoor gedegen handvatten aangereikt. “We merken dat het gedachtengoed van samenhangende zorg in de regio om de uitdagingen in de toekomst aan te kunnen, inmiddels goed is geland bij managers en bestuurders in de zorg. Maar waar beginnen ze, wie moet dit gaan oppakken, waar ligt de regionale verantwoordelijkheid? We bieden hen de mogelijkheid om de stap te maken van visie naar actie”, verklaart Marc Bruijnzeels, directeur van het Jan van Es Instituut.

Theorie en praktijk
Voor wie is deze driedaagse geschikt? “Voor mensen die al stappen hebben gezet als het gaat om regionale samenwerking of die vinden dat het bij hen in de regio ook die kant op moet, maar die niet goed weten waar ze moeten beginnen. Ik denk aan alle partijen die betrokken zijn bij de eerste lijn en het ziekenhuis. In het bijzonder: uitvoerend directeuren, managers en coördinatoren van eerstelijnsorganisaties als gezondheidscentra en zorggroepen en transmurale netwerken.”

Zelf aan de slag gaan
Voorbeelden van regioplannen en hoe deze tot stand zijn gekomen, is een onderwerp van deze driedaagse. Wat is bij het maken van dit plan goed gegaan en wat minder goed?
Elke dag start met een theoretische verdieping van een onderwerp. Bruijnzeels benadrukt dat de deelnemers veel zelf aan de slag gaan en de kennis gaan toepassen. “De opdracht is: Schrijf het op voor je eigen regio en populatie.”

Intensief en met resultaat
Kortom, een intensieve driedaagse maar die ook wat oplevert. “Vanuit hun eigen organisatie, visie en strategie zetten de deelnemers belangrijke stappen om te komen tot een regioplan. Ze bouwen kennis en expertise op die ze voor hun organisatie kunnen inzetten. Na afloop hebben ze een ontwerp-regioplan. Daarmee is ze een onderdeel van het jaarplan 2018 gereed”, besluit Bruijnzeels.

Zie hier het programma van de zomerdriedaagse ‘Ontwerp je eigen regioplan’.

 Corina de Feijter

(Foto: Jan van Es Instituut)

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Abonneer hier